Каталог товарів
Вам передзвонити?

Цифрові мультиметри: призначення та використання

  1. Інтерфейс та функції мультиметрів
  2. Як "продзвонити" мультиметром
  3. Як мультиметром виміряти напругу
  4. Як перевірити акумулятор мультиметром
  5. Як виміряти опір мультиметром
  6. Де придбати мультиметр

В основі інженерної діяльності у всіх областях техніки лежать вимірювання. Будівництво, машинобудування неможливі без точного вимірювання розмірів і маси виробів, і такі вимірювання люди вміють робити сотні і навіть тисячі років. Поява і розвиток радіоелектроніки поставила перед вченими та інженерами абсолютно нові завдання, адже людина не має органів чуття для оцінки параметрів електричного струму. Отже, потрібні прилади, здатні перетворити електричну напругу, струм, частоту, таким чином, щоб людина могла виміряти їх кількісні значення. Без сучасних приладів неможливе виконання встановлення складної побутової і професійної апаратури, її налаштування, пошук несправностей і помилок, допущених при монтажі. Сьогодні ми поговоримо про один з таких приладів, назва якого – мультиметр.

Точного визначення поняття «мультиметр» не існує, оскільки мультиметром можна назвати будь-який прилад, здатний вимірювати кілька параметрів. На практиці мультиметрами називають прилади для вимірювання постійних і змінних струмів, напруг і опору резисторів на постійному струмі. Деякі мультиметри дозволяють вимірювати ємність конденсаторів, температуру, продзвонювати електричні ланцюги і визначати справність діодів і транзисторів. Існують моделі з вбудованими генераторами випробувальних сигналів на кілька частот. Загалом в наш час можна підібрати мультиметр який задовольнить потреби навіть самих вимогливих покупців.

Зараз хороший цифровий мультиметр коштує дешевше звичного аналогового тестера здобувшого популярність серед інженерів старших поколінь. Цифрові мультиметри споживають дуже мало електроенергії, тому здатні працювати без заміни батарей кілька років, а при частій роботі - декілька місяців. Саме тому портативних мультиметрів випускається набагато більше, ніж стаціонарних (настільних).

Чим менше похибка вимірювання цифрового мультиметра, тим, як правило, він дорожчий, більше його габарити і маса. Це пов'язано із застосуванням прецизійних резисторів і конденсаторів, габарити і маса яких помітно більше, ніж у звичайних компонентів. Все більшого поширення набувають цифрові мультиметри, які можна підключати до персональних комп'ютерів, що дозволяє, наприклад, побудувати графік зміни якого-небудь параметра. Вартість таких приладів зазвичай не перевищує 100-150 доларів.У наш час, можна вибрати цифровий мультиметр, що буде повністю відповідати вашим вимогам і професії. З набором відповідних функцій і потрібних, вам, розмірів.

Як працювати з мультиметром

Спочатку розглянемо його інтерфейс та функції які ми можемо виконувати задаючи регулятором певні значення:

  1. ACV - Функція вимірювання змінної напруги (2 положення 200 і 750 Вольт). Ставимо максимальну межу 750 В для домашньої електромережі.
  2. DCA - Функція вимірювання величини сили постійного струму або ампер. У практиці не використовується, тому що призначена для визначення маленьких струмів.
  3. hFE - Вимірювання коефіцієнта передачі транзистора (для радіоаматорів).
  4. Генератор прямокутних імпульсів, також для радіотехніків.
  5. «Продзвон» для визначення цілісності ланцюга або дроту. У цьому положенні при замкнутих клемах пищить звуковий сигнал і показує опір в Ом, у випадку якщо ланцюг замкнутий, тобто не пошкоджений.
  6. Функція вимірювання опору в 5 максимальних межах: 200 Ом, 2000 Ом або 2 кОм, 20 кОм, 200 кОм, 2000 кОм або 2 мОм. Найчастіше в практиці використовується два положення 2000 Ом і 2000 кОм.
  7. DCV - вимірювання постійної напруги в рамках п'яти максимальних меж: 200 мВ, 2000 мВ або 2 В, 20 В, 200 В і 1000 В.

Примітка: Якщо на дисплеї приладу одиниця - неправильно виставлена межа, якщо мінус - поміняйте місцями клеми, якщо батарейка - вона сіла в мультиметрі.

Як продзвонити мультиметром

Ставимо перемикач в режим прозвонки, і замикаємо клеми, прилад повинен подати звуковий сигнал і вивести на екрані значення: або нуль, або трохи вище. Звуковий індикатор сигналить лише до 80 ОМ. Після цього перевіряємо з двох сторін на цілісність електричну схему та її сполуки.

Як мультиметром виміряти напругу

У домашній електричній розетці мультиметром можна виміряти тільки змінну напругу з виставленням верхньої межі 700 Вольт. Блоки живлення та акумулятори необхідно заміряти з дотриманням полярності в режимі вимірювання постійної напруги, виставивши з запасом верхню межу.

Як перевірити акумулятор мультиметром

Відразу можна зазначити, що для того щоб ефективно перевірити автомобільний акумулятор необхідна спеціальна навантажувальна вилка, яка заміряє напругу під навантаженням, інакше якісно визначити стан акумулятора автомобіля неможливо.

Для звичайних пальчикових акумуляторів для перевірки стану необхідно перемикач поставити на саму максимальну межу виміру постійного струму і буквально не більше ніж на півсекунди замкнути його дротиком, щоб встигнути розглянути показання на екрані. Не тримайте більше 0.5 сек. Це може викликати поломку або погіршення експлуатаційних характеристик акумуляторів.

Для 1-2 вольтів справних акумуляторів струм короткого замикання повинен бути не менше 2 Ампер. Якщо він менше 1 Ампера, тоді доведеться купувати новий або використовувати його для пультів управління побутовою технікою в будинку.

Як виміряти опір мультиметром

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

Опір ні в розетці, ні в батарейці не має змоги виміряти. Але з легкістю можна його визначити, наприклад, у електричній лампочці або в обігрівачі, це потрібно для визначення їх цілісності та працездатності.

При виборі мультиметра, в першу чергу, потрібно враховувати які саме функції він виконує, що саме вимірює та які проблеми вирішує. Також зверніть увагу на захищеність приладу, тобто на реалізацію захисту входів від ураження струмом, при подачі високої напруги. Можна вибрати прилад з ударостійким і вологозахищеним корпусом. Вибираючи цифровий мультиметр, обов'язково звертайте увагу на точність вимірювань і наявність всіх необхідних функцій, правильно обраний мультивимірювальний прилад, може стати незамінним кишеньковим помічником

Купити цифровий мультиметр можна в нашому інтернет-складі електрики RES.UA. Ми надаємо широкий асортимент електротехнічної продукції. У разі виникнення будь-яких питань, ви маєте змогу звернутися до нашого менеджеру, і будьте впевненні у їх вирішенні!

Коментарі
Схожі статті
20.05.2018
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Завод Одескабель почав свою діяльність у далекому 1949 році, і за цей час став безумовним лідером на ринках країн СНД. Велика розмаїтість продукції, яка виробляється відповідно до ГОСТу, дозволяє швидко виконувати електромонтажні роботи та бути впевн..
27.06.2022
Батарейки та акумулятори: типи, призначення, як вибрати
Батарейки та акумулятори: типи, призначення, як вибрати
Рутина будь-якої сучасної людини так чи інакше передбачає використання електричних приладів. Сидячи за комп'ютером на роботі, ви користуєтеся компьютерною мишкою, увечері дивитеся телевізор, такі гаджети та подібні працюють від акумуляторних та звича..
04.07.2022
Що робити, якщо в мережі низька напруга
Що робити, якщо в мережі низька напруга
Низька напруга в мережі – найчастіша проблема в будинку. 160-180 вольт - цього недостатньо для більшості побутових приладів та ламп. Навіть найпростіші лампи розжарювання не загоряться при надто низькій напрузі, а лише «відмітять» нитку розжарювання ..
30.06.2023
Як зробити електричний подовжувач своїми руками
Як зробити електричний подовжувач своїми руками
Як же бути, коли раптом захотілося послухати музику у дворі, де взяти живлення? У будь-яких подібних ситуаціях виручить хороша переноска і навіть якщо раптом, під рукою її не виявилося, маючи невеликий бюджет і пару інструментів можна спорудити подов..
21.07.2023
Як вибрати мультиметри?
Як вибрати мультиметри?
Будь-якому радіоелектронщику відомо, що під час роботи, мультиметр можна вважати ще одними очима. Раніше ці пристрої виконували функцію вимірювання сили струму, напруги, опору і прозвону. Зараз мультиметр отримав більш широкий спектр дії — кожна моде..