Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як зробити електричний подовжувач своїми руками

  1. Визначаємо характеристики
  2. Які матеріали потрібні для збірки подовжувача
  3. Технологія правильного складання своїми руками
  4. Пошагова відеоінструкція збірки подовжувача

Подовжувач або переноска - це невід'ємний атрибут будь-якого сучасного будинку. Навіть найкращий будівельник ніколи не зможе врахувати всі необхідні в майбутньому потреби електроенергії, особливо на території звичайного приватного будинку. Це в комерційних будівлях, часто все продумано до дрібниць, але і там, подовжувач використовується в кожному кабінеті. Як же бути, коли раптом захотілося послухати музику у дворі, де взяти живлення? У будь-яких подібних ситуаціях виручить хороша переноска і навіть якщо раптом, під рукою її не виявилося, маючи невеликий бюджет і пару інструментів можна спорудити подовжувач своїми руками.

Готовий подовжувач - варіант для ледачих

Зрозуміло, завжди присутні альтернативні варіанти, чим погані готові перенесення? Безумовно йдеться про швидкий спосіб. По-перше, вони - дешевше, по-друге, - надійніше! А якщо враховувати той факт, що заводські подовжувачі, плавляться як сир у духовці - вибір очевидний. Процес створення переноски простий, важче придбати дійсно якісні матеріали. Збільшується ймовірність успіху тільки попередньою підготовкою:

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Як визначити яка потрібна потужність для подовжувача:

Кожен прилад має свою споживану потужність. Потрібно порахувати - скільки приладів будуть підключатися одночасно, яка їх загальна потужність. Можна відштовхуватися від верхнього допустимого значення для звичайної розетки в 3.5 кВт.

  • підберіть оптимальний кабель - в ідеалі це мідний та багатожильний провід, а перетин його виходячи зі свідчень потужності повинен бути не менше 1.5 мм 2 для 220 В або 0.5мм2 для трифазних установок. З огляду на вигини та близько 10-20 см. На підключення, заздалегідь розраховується і довжина.
  • виберіть розетку і вилку - при вуличному використанні вкрай важлива наявність на вилці маркування IP65, що означає повний захист від пилу і вологи. Пропускну напругу краще вибирати максимальну, в 16А. Якщо завдання у переноски скромні, згодиться і 6-амперна модель.

Крім того, заздалегідь визначаємося з типом: внутрішня потрібна розетка або зовнішня, з двома роз'ємами або трьома. По дроту, часто відсутня потреба в заземленні, так як така можливість не в змозі запропонувати при прокладанні електрики в більшості сучасних квартир. Відповідно не варто переплачувати, підійде звичайний двожильний кабель.

Розібравшись з усіма дрібницями, залишається тільки правильно все це електричне добро зібрати в єдине ціле. Ціна на проведення таких робіт входить в загальну собівартість продукції та займає досить істотний місце. Тому зробивши все правильно, заощадити вдасться практично вдвічі, при більш якісних комплектуючих.

Готуємося до бою – збираємо арсенал

Як зробити подовжувач своїми руками, знають навіть школярі. Все досить просто, головне дотримуватися безпеки, виконуючи всі з'єднання акуратно, без замикань. Успіх впритул залежить і від правильного набору інструментів, і від комплектуючих.

komponentu-dlya-ydlinitelya
Перед початком процедури, перед вами повинні знаходиться наступні елементи:

  1. розетка і вилка;
  2. кабель;
  3. ніж;
  4. прес кліщі або паяльник;
  5. мультиметр;
  6. викрутка.

Процес складання подовжувача по суті абсолютно безпечний, адже всі операції проводяться далеко від напруги. Найважливіший момент - це тестування, але навіть при замиканні автомати припинять подачу струму. Однак, до цього краще не доводити, уважно переглядайте місця з'єднань!

Технологія правильного складання

Правильна збірка переноски, починається з розбірки. Щоб отримати доступ до контактної групи вилки і розетки, їх потрібно від'єднати їх корпус від основи. Для цього потрібно викрутити один і два саморізи відповідно, у випадку з чотирьохроз'ємною моделлю, гвинтів буде чотири. Усе інше, справа техніки!

  1. Зніміть зовнішню ізоляцію за допомогою ножа та плоскогубців - сантиметра 3-4 для вилки, 6-7 для розетки.
  2. Зачистіть всі кінці проводів на відстані 1 см від кінця.
  3. По черзі запаюємо дроти припоєм якщо в наявності немає прес-кліщів.
  4. Тепер підключається розетка - відкрутіть притискну планку і запустіть під неї кабель, в ідеалі щоб під ним знаходився не зачищений ділянку проводу. Кінці з'єднайте з гвинтовими зажимами, а провід фіксуйте притискною планкою. Це робиться для того, щоб зняти з них механічне навантаження і уникнути розриву.
  5. З'єднайте шнур з вилкою - проведіть аналогічні дії, але вже в конструкції вилки.
  6. Зафіксуйте корпус розетки і вилки на їх основі.

Подовжувач своїми руками відео


У фіналі, щоб не перевіряти власну удачу та надійність автоматів, краще перевірити правильність складання мультиметром. Для цього буде потрібно включити режим вимірювання опору та помістити один щуп в будь-який отвір роз'єму, а другий до контакту вилки. Сигнал приладу буде означати загальний провід підключення, на табло при цьому буде видавати нульовий опір. У разі обриву, мультиметр не видаватиме не єдиного звуку. Ті ж дії проведіть з другим роз'ємом і тільки, коли будуть виправлені всі нюанси, можна підключати подовжувач до загальної мережі.
Коментарі
Схожі статті
03.09.2019
Як розрахувати перетин кабелю, таблиця перетину по потужності
Як розрахувати перетин кабелю, таблиця перетину по потужності
Для вибору кабелю часто використовуються спеціальні таблиці вибору перетину кабелю, що враховують метал, з якого виготовлена струмопровідна жила, матеріал ізоляції і інші параметри. Також перетин можна розрахувати різними способами..
20.05.2018
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Завод Одескабель почав свою діяльність у далекому 1949 році, і за цей час став безумовним лідером на ринках країн СНД. Велика розмаїтість продукції, яка виробляється відповідно до ГОСТу, дозволяє швидко виконувати електромонтажні роботи та бути впевн..
03.07.2023
Цифрові мультиметри: призначення та використання
Цифрові мультиметри: призначення та використання
Точного визначення поняття «мультиметр» не існує, оскільки мультиметром можна назвати будь-який прилад, здатний вимірювати кілька параметрів. На практиці мультиметрами називають прилади для вимірювання постійних і змінних струмів, напруг і опору рези..