Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як підключити галогенну лампу

  1. Галогенні лампи 220 В
  2. Галогенні лампи 12 В
  3. Вибір трансформатора
  4. Схеми підключення
  5. Де можна купити галогенні лампи

На ряду з світлодіодними лампами, галогенні повсякденно використовуються в побутових умовах як економічне і довговічне джерело світла. Аналогічно як і світлодіодне освітлення, так і цей тип є двох номіналів напруги: 12 і 220 В. Особливості їх роботи і схеми підключення розглянемо нижче.

Галогенні лампи 220 В

Схема включення такого освітлення практично нічим не відрізняється від підключення лампи розжарювання. Перед підключенням прораховуємо сумарну потужність і струм, які будуть підключені з одного джерела. Виходячи з отриманих даних обирається номінальний перетин кабелю або проводу для підключення. Згідно із законом Ома для 6 ламп з потужністю 35 Вт, струм буде обчислюватися так: I = Pсум / U, I = 35 * 6/220 = 0,95 А. Для такого значення, згідно з довідником "Вибір електротехнічного обладнання та матеріалів", досить використовувати тонкий мідний провідник 0,5 мм2, хоча часто беруть з запасом і на перспективу. На фото нижче зображені галогенні лампи з типом цоколя GU5.3, дзеркальним відбивачем на 220 В та капсульна лампочка на 250 В. В дійсності розміри ламп істотно відрізняються (приблизно в 3-4 рази).

галогенні лампи GU 5.3 капсульна лампа

Галогенні лампи 12 В

У порівнянні з лампами 220В зовні вони ідентичні. Тому слід бути уважними і дивитися на маркування, зазначену на коробці, або на самих освітлювальних приладах. Різниться лише їх підключення і для цього потрібно також розрахувати струм. В даному випадку, через низьку напругу, він буде значно вище. Це необхідно враховувати при виборі потрібного перетину кабелю. Як і в попередньому прикладі, потрібно зробити розрахунок параметрів для підключення 6 лампочок. Загальна потужність не зміниться: Р = 6 * 35 = 210 Вт. Але струм в даному випадку буде набагато вище. I = 210/12 = 17,5 А. Це в 18,5 разів більше ніж у варіанті з лампами на 220 В. Мідний дріт, який витримає такі струми повинен мати перетин струмопровідної жили не менше 2,5 мм2. Інакше станеться перегрів і перегорання проводки. І добре, якщо стоять надійні автомати, які вимкнуть і локалізують цю аварію. Інакше банальний неправильний вибір перетину та бажання економити на кабелі може призвести до набагато великих матеріальних втрат. Крім того, коли використовується низька напруга, тоді і її падіння на кінці ланцюга також буде значним, лампі буде не вистачати потужності для повноцінної роботи, в результаті чого знову ж відбувається перегрів.

Ще одним недоліком є те, що падіння напруги збільшується зі збільшенням довжини кабелю в одному ланцюзі: чим кабель довший, тим та напруга на останній лампі буде менше, так як збільшується сумарний опір. У цьому випадку завдяки формулі R = ρ*L/S, потрібно також вважати сумарний опір ланцюга, де ρ - питомий опір, L - довжина кабелю, S - перетин струмопровідної жили.

Як видно з формули, такий параметр як опір можна зменшити двома шляхами: використовувати більш короткі ланцюги та поділити лампочки на невеликі групи або кожну живити індивідуально (що не завжди можливо) або прокладати провідник з великим діаметром токопровідної частини. Зазвичай довжину кабелю не рекомендують брати більше 2 - 3-х метрів, про що часто вказується на трансформаторі, який потрібен для підключення.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

Галогенні лампи здатні нагріватися до 500 градусів Цельсія, тому при їх установці слід дотримуватись обережності та дотримуватись заходів щодо запобігання пожежам. Крім того, слід враховувати їхню високу чутливість до змін напруги в мережі.

Вибір трансформатора

Для зниження напруги та коректної роботи "галогенок" потрібен додатково трансформатор, який знизить мережеву напругу до потрібної. В даному випадку використовуються електромагнітні тороїдальні або електронні трансформатори.

тороїдальний трансформатор трансформатор електронний купити

Електромагнітні або імпульсні трансформатори більш раннього виробництва досить довговічні, прості в конструкції та дешеві. Але в той же час важкі, можуть перегріватися та не мають захист від різких стрибків напруги в мережі. Лампи з підключенням через такий трансформатор служать менше зазначеного терміну служби.

Сьогодні більше використовуються сучасні електронні, які не мають перерахованих вище недоліків. Але для цього пристрою потрібен плавний пуск, так як на холостий хід їх включати не допускається. Під час вибору номіналу потрібно звертати увагу на дві потужності: максимальну яка підключається, та мінімальну потужність. І як було зазначено вище, на шильдику часто вказується максимальна допустима довжина кабелю.

Потужність в зазначеному випадку становить 210 Вт. З доступних номіналів даних пристроїв можна вибрати два по 105 Вт (але тоді не буде резерву в разі збільшення потужності через заміну ламп) або один на 250 Вт. Надійніше використовувати 2 трансформатора меншої потужності, але з деяким запасом (два по 120 Вт).

Схеми підключення галогенних ламп

Нижче наведені схеми з різними варіантами підключення групи ламп з використанням одного або двох трансформаторів та різними типами вимикачів.

схема підключення галогенних ламп
Схема підключення з одним трансформатором
трансформатор для галогенних ламп схема
Схема підключення через два трансформатора та одноклавішний вимикач
схема електронного трансформатора для галогенних ламп
Схема підключення через трансформатор та двоклавішний вимикач

Купити галогенну лампу Ви можете в нашому інтернет-складі RES.ua. У каталозі представлені різноманітні моделі за доступними цінами. Якщо не вдається підібрати, наші фахівці допоможуть визначитися з пошуком та вибором необхідного товару.

Коментарі
Схожі статті
20.07.2023
Точкові світильники: види  та монтаж
Точкові світильники: види та монтаж
Точкові світильники займають одне з перших місць на ринку світлової продукції. Вони якісно виконують свою роль на кухні, у ванній та у вітальні. Точкові світильники стали невід'ємною частиною майже кожного інтер'єру, вони здатні не тільки освітлювати..
28.07.2023
Переваги світлодіодних ламп
Переваги світлодіодних ламп
Світлодіодне освітлення, здобуло популярність серед простих споживачів нещодавно. Все частіше люди почали цікавитись цим інноваційним освітленням, але що ж призводить до виникнення такого бажання купити світлодіодні лампи.....
31.07.2023
Як вибрати точкові світильники
Як вибрати точкові світильники
Сучасні освітлювальні прилади надають власникам квартир і будинків можливість перетворити дизайн кімнати за допомогою однієї деталі. Особливою популярністю користуються світильники точкові..