Каталог товарів
Вам передзвонити?

Точкові світильники: види та монтаж

  1. Види і вибір точкових світильників
  2. Особливості монтажу точкових світильників в різні стелі
  3. Рекомендація по самостійному монтажу точкових світильників

Точкові світильники займають одне з перших місць на ринку світлової продукції. Вони якісно виконують свою роль на кухні, у ванній та у вітальні. Точкові світильники стали невід'ємною частиною майже кожного інтер'єру, вони здатні не тільки освітлювати, але й надавати приміщенню витонченого вигляду.

Види і вибір точкових світильників

Сьогодні ринок світлових пристроїв переповнений точковими світильниками. Як же зробити правильний вибір? Для початку слід визначитися з місцем, де будуть встановлені світильники. Підвісні стелі, рейкові перегородки, стелі з гіпсокартону, сходи, арки, доріжки, вітрини, басейни - це місця, які є найбільш популярними для установки точкових світильників. Такий освітлювальний пристрій за своєю якістю роботи і тривалості експлуатації нічим не відрізняється від інших видів світильників. Корпус виготовляється з міцних матеріалів: пластика, металу, скла.

Для того, щоб не витрачати багато часу і сил на пошук лампочок різного виду, рекомендується купувати світильники одного типу. Коли ви купуєте точкові світильники, зверніть увагу на наявність в них світловідбиваючого елемента.

Особливості монтажу точкових світильників в різні стелі

Підключення точкових світильників проводиться після установки гіпсокартонних листів або закінчення роботи з натяжною стелею. Спочатку зробіть розмітку, по якій будуть розміщуватися світильники. Під час цього дивіться, чи не потрапить освітлювальний пристрій на несучу балку в гіпсокартонній стелі. Якщо ви помітили такий збіг, то слід змінити розмітку. Як же перевірити, чи не потрапить отвір на каркас? Це можна зробити шляхом прикладання магніту до стелі, або, просвердливши отвір свердлом меншого розміру. Найкращим способом є відмітка несучого каркаса ще під час установки гіпсокартонної стелі.

Ще один важливий момент, який не потрібно забувати - це відстань між стелею і гіпсокартоном. Бувають випадки, коли лист кріпиться безпосередньо до стелі з одного боку, а з іншого - до наступних гіпсокартонних листів. У цьому випадку рекомендується розкидати дроти, в місцях де необхідно буде встановлювати світильники. Якщо між стелею і гіпсокартоном є простір, то дроти можна розташовувати після установки листів.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

Для закріплення проводів на каркасі, рекомендується використовувати пластикові стяжки. Пам'ятайте: провід не повинен бути надмірно натягнутий, а навпаки - злегка звисати. Це запобіжить пошкодженню кабелю під час термальної зміни його довжини.

Після того, як були просвердлені отвори, можна приєднувати світильники до проводки і кріпити безпосередньо на гіпсокартоні. Для цього просто притисніть пружини на корпусі світильника і вставте його в отвір. Готово! Пружина повернеться в своє колишнє положення і надійно закріпить точковий світильник.

Монтаж світильників в гіпсокартонну стелю не потребує додаткових професійних навичок. Вам тільки необхідно провести надійну проводку і закріпити світильник на клеми, пружини або інші пристосування, передбачені розробниками.

Якщо вам необхідно встановити багато світильників, то робіть це з інтервалом 40-50 см між ними. Тому кладіть проводку з такою ж відстанню. Все це робиться ще до встановлення підвісної або гіпсокартонної стелі. Рекомендується використовувати багатожильний провід, він надійно і якісно монтується, легко підключається до цоколя.

Рекомендації по самостійному монтажу точкових світильників

Для того, щоб зробити якісну роботу по встановленню точкових світильників, необхідно дотримуватися таких правил: Враховуйте вільний простір в порожнині між стелею. Необхідно вибирати світильник таких розмірів, щоб він не торкався стелі. Необхідні розміри вказуються в документах або на упаковці світильника. Всі монтажні роботи і підключення світильників здійснюйте при вимкненій напрузі. Виходячи з індивідуальних особливостей інтер'єру, підбирайте необхідну модель і вид світильників. Використовуйте тільки ті електротехнічні матеріали (гофра, кабель, клемники), які відповідають певним технічним характеристикам. Не допускайте заповнення простору конструкції, яка обладнана точковими світильниками, ізоляційними матеріалами, що легко спалахують. Дотримуючись даних рекомендацій, установка точкових світильників своїми руками не викличе у вас ніяких складнощів!

Коментарі
Схожі статті
21.07.2017
Раціональне освітлення на кухні: комфортно, красиво, довговічно
Раціональне освітлення на кухні: комфортно, красиво, довговічно
Топовим брендам з Кореї і Тайваню завжди було важко змагатися з китайськими виробниками. Настільки, що про смартфонах HTC вже майже ніхто не згадує, а LG все не може визначитися - скидати карти або потягнути на малих блайндах ще пару кіл. Samsung же ..
11.03.2019
Правильне освітлення для спальні
Правильне освітлення для спальні
Освітлення у спальні повинне створювати атмосферу комфорту і бути рівномірним, світла повинно вистачати. Тому слід визначитися не лише з базовим освітленням, а й продумати торшери, бра, на столику біля ліжка світильник...
21.07.2022
Як підключити галогенну лампу
Як підключити галогенну лампу
На ряду з світлодіодами, галогенні лампи повсякденно використовуються в побутових умовах як економічне і довговічне джерело світла. Аналогічно, як і світлодіодне освітлення, так і цей тип є двох номіналів напруги: 12 і 220 В. Особливості їх роботи і ..
31.07.2023
Як вибрати точкові світильники
Як вибрати точкові світильники
Сучасні освітлювальні прилади надають власникам квартир і будинків можливість перетворити дизайн кімнати за допомогою однієї деталі. Особливою популярністю користуються світильники точкові..