Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як вибрати сонячні панелі

  1. Параметри
  2. Геометрія модуля
  3. Тип фотоелементів
  4. Конструкція сонячних панелей
  5. Де можна купити сонячні модулі

Система електропостачання, яка заснована на роботі сонячних модулів, на сьогоднішній день є однією з найпопулярніших. На перший погляд, вона є досить простою, адже складається всього з декількох основних елементів: фотоелектричні модулі, інвертор, акумулятор і контролер заряду. Але насправді всі складові системи повинні бути узгоджені між собою для налагодженої роботи.

Параметри

Сонячні панелі для будинку мають ряд параметрів, які впливають на вибір тієї чи іншої моделі. Це габарити (геометрія) модуля, тип використовуваних фотоелементів, вихідна напруга.

Геометрія модуля

Потужність панелі багато в чому залежить від геометричних розмірів (площі поверхні) обладнання. Якщо є можливість, тоді краще брати 1 велику панель замість кількох маленьких. Так ефективніше використовується площа, менше з'єднань, вища надійність.

Вихідна напруга в більшості випадків становить 12 В, хоча зустрічаються моделі і з 24 В. У другої менші робочі струми, а це і відповідно менший переріз кабелів і менше нагрівання провідників. Але 12-вольтні більш популярні, так як це вхідна напруга інвертора і вони розраховані на невеликі системи. Щоб досягти відповідної напруги і потужності встановлення передбачає послідовне з'єднання елементів в "стрінги" або ряди (для підвищення напруги), які потім з'єднуються паралельно (для набору необхідного значення струму).

Тип фотоелементів

Найбільш частіше використовуються полікристалічні сонячні панелі і монокристалічні. Другий тип має трохи вище значення ККД (16-18%). Але перший при більш низькому ККД (12-14%) коштує дешевше. При однаковій площі полікрісталли дадуть меншу потужність ніж монокристалічні сонячні панелі.

Але так, як кристали в полікремнієвій панелі мають різну орієнтацію, тоді і в похмуру погоди ви будете отримувати хоч невелику потужність.

Зовні ці два типи також різняться: Полікристалічні виглядають як квадрати синього кольору, монокристалічні - псевдоквадрати чорного кольору. Ціна на сонячні панелі в першому наближенні зазвичай становить 100 доларів 100 Вт.

Іноді можуть використовуватися панелі з аморфними фотоелементами. Їх доцільно клеїти на дах з полікарбонату або на складну конструкцію поверхні. Такі модулі відмінно працюють і в похмуру погоду з розсіяним світлом, їх доцільно використовувати в північних регіонах.

Новим поколінням цього типу панелей є сонячні мікроморфні батареї. Вони працюють не тільки у видимій частині спектру, але також і в інфрачервоній. Для них не настільки критичним є орієнтація по сторонах світу і кут нахилу, в перспективі будуть більш дешевими через використання меншої кількості кремнію для виготовлення.

При виборі встановлюваного типу ф / е модулів необхідно розрізняти їх типи:

  • Grade A - старіння викликає втрати потужності 5%;
  • Grade B - середня якість, втрачається потужність 5-30%;
  • Grade C - низька якість, при старінні елементів втрачається більше 30%.

Щоб встановити сонячні панелі потрібно розуміти її конструкцію, яка складається з:

  • легкої рамки;
  • скла з антивідблиском;
  • захисної ламінованої плівки;
  • фотоелектричних елементів;
  • з’єднувальної коробки.

Кожен фотоелектричний елемент захищений діодом, який перешкоджає перегоранню від перегріву. Завдяки цьому, панель може працювати навіть якщо один або декілька складових несправні.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Одна з важливих складових конструкції сонячного модулю - ламінована плівка, вона служить для щільного контакту скла і самих елементів для мінімізації втрат потужності і заломлення світла, захисту від впливу зовнішнього середовища (волога, опади).

Купляти сонячні панелі потрібно в перевірених постачальників, так як це довгострокова інвестиція, яка повинна служити тривалий час без ремонту і заміни. Потрібно звертати увагу на репутацію виробника, комплектацію, якість збірки. Для приватного будинку відмінно підходять панелі з гарантією не менш 10 років.


Коментарі
Схожі статті
03.06.2015
Класифікація та сфери використання  інверторів напруги
Класифікація та сфери використання інверторів напруги
Багато хто зустрічався з проблемою використання електрообладнання в мережах з постійним струмом та недостатньою, для його експлуатації, напругою. Для вирішення даної проблеми використовується.....
28.01.2016
4 методи захисту від перепадів напруги
4 методи захисту від перепадів напруги
Час від часу, у всіх траплялися скачки, перепади напруги в електромережі. Внаслідок цього, робота техніки у Вашому домі значно погіршується. Вирішити таку ситуацію можна використовуючи спеціальні пристрої які призначені стабілізувати напругу...
21.07.2023
Чи вигідно заощаджувати за допомогою сонячних батарей
Чи вигідно заощаджувати за допомогою сонячних батарей
Велику частку витрат при будівництві заміського будинку складають витрати на підключення до центральних комунікацій, зокрема до електричних мереж. Та й щомісячні платежі за електроспоживання вже побудованого будинку виявляються чималими, причому тари..