Каталог товарів
Вам передзвонити?

Чи вигідно заощаджувати за допомогою сонячних батарей

  1. Скільки сьогодні коштує енергія сонця
  2. Розрахунок продуктивності сонячної панелі
  3. Де купити сонячні панелі та інші комплектуючі

Велику частку витрат при будівництві заміського будинку складають витрати на підключення до центральних комунікацій, зокрема до електричних мереж. Та й щомісячні платежі за електроспоживання вже побудованого будинку виявляються чималими, причому тарифи з кожним роком зростають. Бажання заощадити в такій ситуації є цілком природним, тому сьогодні власники заміських будинків все частіше замислюються про альтернативні джерела електропостачання.

Серед альтернативних джерел електроенергії все більшу популярність сьогодні завойовують сонячні батареї. Принцип їх дії полягає в прямому перетворенні сонячного світла в електричний струм. Енергія може використовуватися як безпосередньо різними споживачами електричного струму, так і запасатися в акумуляторних батареях для подальшого використання в загальній мережі змінного струму. Важливо, що сонячні батареї працюють і в похмуру погоду, звичайно ж не так ефективно.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Чи вигідні СЕС в Україні?

Усі регіони України мають сприятливі умови для ефективного виробництва електроенергії та, отже, швидкої окупності інвестицій. Середньорічна кількість сонячної радіації у містах України становить від 2,92 до 3,55 кВт·год/м2/день. Цей показник можна порівняти з європейськими країнами, а в деяких регіонах навіть перевищує рівень країн Європи, таких як Швеція, Німеччина та Франція, які активно впроваджують сонячну енергію у своїй енергетичній системі.

Скільки сьогодні коштує енергія сонця

Наведені розрахунки не претендують на абсолютну точність, це швидше, спроба перевести безкоштовну сонячну енергію в якісь цифри, що дають уявлення про реальну вартість сонячної енергії.

За точку відліку ми взяли сонячну панель, яку найбільш часто використовують в домашніх сонячних установках. Зазвичай це фотоелектричний модуль потужністю 250Вт, частіше полікристалічний, ніж монокристалічний (що, втім, не так істотно для розрахунків), вартістю близький до нижнього цінового діапазону на дане устаткування в Україні, приблизно 1 долар за Вт, або 250 $ за панель. Природно, зустрічаються як більш дешеві варіанти, так і значно дорожчі, при бажанні все можна перерахувати самостійно, ґрунтуючись на даному прикладі.

Отже, в наших розрахунках сонячна панель має певну потужність при певних умовах, яка схильна до зміни з часом (деградація матеріалів); зазвичай виробник вказує номінальну потужність, і дає на її зміну певну гарантію. Найчастіше, це десятирічна гарантія 90% потужності і двадцятирічна гарантія 80% потужності. Якщо узагальнити ці всі зміни, сонячна батарея після першого року експлуатації втрачає в потужності приблизно 3%, і далі щороку по 0,7%.

Використовуючи значення потужності і її поступове зменшення, порахуємо електроенергію, яку виробить наша сонячна батарея за умовний відрізок часу, скажімо, двадцять років. Тут невелике пояснення - даний часовий відрізок прийнятий, виходячи з інформації європейських компаній про максимальний період експлуатації їх клієнтами сонячних установок до модернізації; в нашій країні трохи інша картина - приватні сонячні установки експлуатуються більше семи - восьми років. Разом з тим, двадцять п'ять років, після закінчення яких виробники дають гарантію на 80% потужності - не межа експлуатації сонячних батарей. Є приклади успішної роботи сонячних панелей, встановлених 30 і більше років тому, знову ж таки, не в Україні.

Отже, прогнозований розрахунок продуктивності нашої панелі дає цифру 275кВтОтже, прогнозований розрахунок продуктивності нашої панелі дає цифру 275кВт * год електроенергії у рік на виході, але не панелі, а на виході фотоелектричної системи, пов'язаної з мережею, тобто, системи для прямого перетворення сонячної енергії в мережеву електричну. Нам це якраз і важливо, яка енергія буде на виході установки, а не та, яку дає сама панель. При цьому в розрахунках враховується і оптимальний кут установки сонячної батареї, і втрати енергії, як у самій сонячній батареї - температурні втрати, втрати на відбиття, так і системні втрати - через не узгодженості параметрів, в кабелі, в інверторі, інше.

Тепер масштабується на вибраний період роботи сонячної батареї (двадцять років) її продуктивність енергії, з урахуванням погіршення параметрів; перший рік роботи пораховано, виходячи з втрати потужності в 3%, інші - 0,7%. Для наочності все зведено в таблицю.

Рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Всього

275

266

264

262

260

258

256

254

252

250

248

246

244

242

240

238

236

234

232

230

228

5215

Далі проста арифметика: за двадцять років сонячна панель вартістю 250 $ виробить 5215 кВт * год електроенергії, відповідно, вартість цієї енергії -

250 $ / 5215 кВт * год = 0,05 $ / кВт * год

В цілому це не повна картина по реальній вартості кВт / год, так як сонячні батареї - хоч і головний, але не єдиний елемент системи для перетворення енергії сонячного випромінювання в електричну. У повний комплект фотоелектричної мережевої системи входять так само сонячний інвертор, контролер заряду, автоматика захисту по постійному і змінному струму (іноді вона вбудована в інвертор), система кріплень, кабельно-провідникові з'єднання, і інші елементи. У процентному співвідношенні панелі займають приблизно 60-65% від повної вартості такої системи, залежно від потужності (нагадуємо, розглядаємо тільки домашні сонячні установки), перетворюючого обладнання, матеріалу кріплень, і так далі.

Таким чином, умовна вартість системи з нашою сонячною панеллю 250Вт становитиме:

Сонячна система

250 $ / 65% х 100 = 385 $

або

250 $ / 60% х 100 = 417 $

Розраховуємо тепер повну вартість електроенергії на виході системи:

385 $ / 5215 кВт * год = 0,07 $ / кВт *

або

417 $ / 5215 кВт * год = 0,08 $ / кВт * год

Разом, вартість електроенергії від домашньої сонячної мережевої установки становить приблизно 0,07-0,08 $ / кВт * год. Це за умови, що установка працює безаварійно на протязі 20 років. На практиці таке цілком досяжно, так як базова гарантія на інвертори європейського виробництва, та на деякі китайські, становить 5 років. Конструкція, автоматика прослужать не менше. Якщо ж врахувати додаткові витрати, наприклад, продовження гарантії на інвертори, регламентні роботи, то собівартість сонячної енергії в таких системах буде на рівні 0,1 $ / кВт * год.

Купити сонячні панелі та інші комплектуючі до них ви можете в нашому інтернет-складі. Будьте впевнені, що зможете підібрати необхідний товар та задовольнити свої цілі, при виборі сонячних панелей, саме в нашому інтернет-складі. При виникненні будь-яких питань звертайтесь до нашого менеджера, який невідмінно вам допоможе.

Коментарі
Схожі статті
03.06.2015
Класифікація та сфери використання  інверторів напруги
Класифікація та сфери використання інверторів напруги
Багато хто зустрічався з проблемою використання електрообладнання в мережах з постійним струмом та недостатньою, для його експлуатації, напругою. Для вирішення даної проблеми використовується.....
27.07.2023
Як вибрати сонячні панелі
Як вибрати сонячні панелі
Система електропостачання, яка заснована на роботі сонячних модулів, на сьогоднішній день є однією з найпопулярніших...
26.09.2023
Як вибрати лічильники електроенергії
Як вибрати лічильники електроенергії
Перед тим як купити лічильник для квартири, приватного будинку або дачі варто визначити який саме вид цього приладу для підрахунку електроенергії вам підійде. Рекомендуємо, найкраще, звернутися до професіоналів. Вони допоможуть зробити правильний виб..