Каталог товарів
Вам передзвонити?

Яку шкоду приносять неутилізовані використані батарейки та лампи

  1. Утилізація люмінесцентних ламп та батарейок
  2. Яку шкоду можуть завдати не утилізовані використані батареї
  3. Де можна утилізувати використані лампи та батареї

До цих пір в Україні використані батарейки та люмінесцентні лампи часто просто викидаються на звалища побутових відходів. У той же час в Європі вже давно існують системи утилізації люмінесцентних ламп, але в цілях збереження екології більшість вже користуються так званими LED лампами. А в супермаркетах встановлені спеціальні контейнери для використаних батарейок, в Японії їх збирають і зберігають до тих часів, коли буде винайдена оптимальна технологія переробки небезпечних відходів. У нас цим питанням фактично ніхто серйозно не займається.

Яку шкоду можуть принести не утилізовані використані батарейки, викинуті на смітник і в подальшому потрапивши в землю? Як повідомляють екологи, в них містяться важкі метали, навіть у дуже обмеженій кількості становлять загрозу здоров'ю людей: цинк, марганець, кадмій, ртуть, нікель та інші.

Викинута батарейка покривається корозією, через що шкідливі речовини можуть потрапити в ґрунтові води, а далі - в річки, озера, артезіанські води. Одна пальчикова батарейка може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. Далі шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини або тварини, де будуть накопичуватися.

Схожа ситуація з енергозберігаючими лампами, адже у стандартній лампі міститься від 3 до 5 міліграмів ртуті. Цей метал виключно отруйний і належить до першого класу небезпеки.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

Ртуть - отруйна речовина 1-го класу небезпеки («надзвичайно небезпечні»). Ртутні пари, що не мають кольору, смаку і запаху, досить швидко випаровуючись при кімнатній температурі і накопичуючись в організмі людини, вражають клітини центральної нервової системи, інші органи і призводять до важких захворювань.

Вивезення та утилізація люмінесцентних ламп вимагають особливого підходу, ще починаючи зі стадії збору ламп, спершу слід перевірити цілісність ламп та їх упаковки, цю ж процедуру на місці виконає компанія, що займається збором відпрацьованих люмінесцентних ламп і транспортуванням їх до місця утилізації, з даним видом відходу, безпеки багато не буває. Все це пов'язано з тим, що при битті люмінесцентної лампи, ртуть, що міститься в ній, є сильним джерелом забруднення навколишнього середовища і несе небезпеку для здоров'я. На жаль, пари ртуті, не виводяться з організму живих істот, зокрема людини. Достатньо, всього однієї розбитої люмінесцентної лампи, що зможе викинути в повітря близько 50 м³ отруйної ртутної пари!

Утилізація люмінесцентних ламп, вельми актуальна, якщо враховувати кількість компаній і підприємств, де утворення відходів відпрацьованих люмінесцентних ламп просто зашкалює порівняно з відходами в господарських приміщеннях і це в кращому випадку, в гіршому, дані лампи просто викидаються в сміттєві контейнери, після чого лампи втрачають свою цілісність і випаровують отруйні пари ртуті. Як наслідок, екологія від цього тільки страждає, частішають онкологічні захворювання, частий головний біль. пригніченість, це і є одні з багато чисельних джерел даних проблем, пов'язаних зі здоров'ям.

Така сама історія і з батарейками згідно з існуючими правилами, їх потрібно утилізувати на спеціально призначених для цього підприємствах. Правда, такий процес дуже дорогий і мало практикується. Проте є можливість зменшити шкоду для навколишнього нас середовища. Просто візьміть всі непотрібні батарейки і віднесіть їх в пункт утилізації. Таким чином, ви зможете хоч якось зменшити шкоду природі.

Ситуація з утилізацією батарейок дещо краща ніж з лампами, кількість компаній та організацій які займаються збором відпрацьованих батарейок, постійно зростає. Ось посилання з базою пунктів прийому використаних батарейок по всій Україні. Що стосується утилізації люмінесцентних ламп в Україні, то цей процес знаходиться на початковій стадії розвитку, в деяких магазинах можна вже побачити контейнери для використаних ртутновмісних ламп. Будемо надіятись з часом в Україні буде достатньо пунктів утилізації батарейок та ламп і для мешканців України стане звичкою відвідувати такі пункти. Наш інтернет – склад електрики RES за екологічно чисту Україну. Також батарейки і люмінесцентні(або енергозберігаючі) лампи ви можете купити у нас, але не забувайте що їх не можна викидати в звичайний смітник!

Коментарі
Схожі статті
27.04.2016
Як утилізувати люмінесцентну лампу
Як утилізувати люмінесцентну лампу
На сьогодні енергозберігаючі джерела світла майже повністю витіснили традиційні лампи розжарювання. У них набагато менше енергоспоживання, мають більш приємний і комфортний світловий спектр...
14.07.2020
Як вибрати батарейки - таблетки за маркуванням - таблиця відповідності часових батарейок
Як вибрати батарейки - таблетки за маркуванням - таблиця відповідності часових батарейок
На електротехнічному ринку України представлено велику кількість виробників часових плоских батарейок (їх ще називають батарейки таблетки). Проблема в тому, що різні виробники випускають однакові батарейки зі своїм маркуванням. Для того, що б клієнти..
27.06.2022
Батарейки та акумулятори: типи, призначення, як вибрати
Батарейки та акумулятори: типи, призначення, як вибрати
Рутина будь-якої сучасної людини так чи інакше передбачає використання електричних приладів. Сидячи за комп'ютером на роботі, ви користуєтеся компьютерною мишкою, увечері дивитеся телевізор, такі гаджети та подібні працюють від акумуляторних та звича..