Каталог товарів
Вам передзвонити?

Вибір конвектора для будинку, офісу і дачі

  1. Принцип роботи конвектора
  2. Типи нагрівальних елементів
  3. Яку потужність вибрати
  4. Де встановлювати конвектор
  5. Де можна купити конвектор

Що таке конвектор?

конвектори термія

Конвектор - це один з популярних засобів обігріву приміщень. Вони в свою чергу діляться на два типи: електричні і газові.

Принцип нагрівання газових конвекторів полягає в згорянні газу в ізольованій камері. Але установка і обслуговування таких приладів складна, тому і популярність їх не дуже висока.

Електричні конвектори навпаки набирають свою популярність через легке обслуговування і транспортування, що дозволяє використовувати даний пристрій в різних приміщеннях без особливих витрат. Бувають двох видів:

  • На підлогу - які можна переносити з одного приміщення в інше без особливих зусиль, а також переміщувати в різні місця кімнати. Кріпляться на ніжках;
  • Настінні - встановлюються за допомогою кронштейнів на поверхню стіни. Найчастіше вони встановлюються під вікнами з метою обігріву холодного повітря, яке поступає від вікна.

Принцип роботи

Робота електричного конвектора полягає в циркуляції гарячого повітря без додаткових пристосувань, що робить його роботу безшумною. У робочому режимі в приміщення подається до 95% теплового потоку.

конструкція конвектора

Для циркуляції повітря на поверхні передбачені отвори. Їх розташування облаштовані так, що нагріте повітря виходить через отвори на лицьовій стороні, зменшуючи тиск всередині корпусу, що провокує надходження холодного повітря до нагріваючого елемента з нижніх і бічних отворів.

Нагрівальний елемент

Для нагрівання повітря, в електричних конвекторах використовують 3 види нагрівальних елементів:

монолітні голчасті трубчасті з алюмінієвими ребрами

Монолітні нагрівальні елементи являють собою суцільнолитий корпус з ребрами, що дозволяє функціонувати з мінімальними втратами тепла і абсолютно безшумно.

нагрівальний елемент

Голчастий нагрівальний елемент - це тонка діелектрична стрічка на якій встановлюється хром-нікелева нитка таким чином, щоб з обох сторін були петлі. Сама нитка покрита спеціальним ізолюючим лаком.

Особливості даного нагрівального елементу в тому, що він дуже швидко нагрівається до високих температур і так само швидко остигає. Плюсами пристроїв з даним типом нагрівального елементу є його низька вартість у порівнянні з іншими типами, але у зв'язку з тим, що залакована нитка практично не захищена від вологи, його не рекомендується використовувати в приміщеннях з високою вологістю.

Трубчасті електронагрівачі або ТЕНи - це сталева трубка різної форми і довжини з алюмінієвими ребрами всередині якої безпосередньо нагрівається ніхромова нитка. Для ізоляції нитки від корпусу ТЕНа використовують керамічну, кварцову або магнієву засипку. Залежно від виробника, розміри, форма і розташування ребр може відрізнятись, однак функція у них одна - інтенсивна теплопередача від нагрівального елемента до повітря. 

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Температура ТЕНів значно нижча ніж у голчастих, вони більш довговічні та невибагливі, проте процес нагрівання поміщень може супроводжуватися деяким потріскуванням через різницю в теплопередачі сталевої трубки та алюмінієвих ребр.

Яку потужність вибрати?

Перед тим як стрімголов мчати в магазин за обігрівачем, потрібно знати, який обсяг приміщення буде нагріватися Вашим новеньким пристроєм. Оскільки вони бувають різної потужності, можна купити собі конвектор красивий або той який «впарили» продавці, але він не буде справлятися зі своїм завданням, так як виявився недостатньо потужним.

потужність конвектора

Як правило, потужність придбаного Вами пристрою залежить від того, чи буде він основним або додатковим джерелом тепла. Для основного джерела тепла, розрахункова цифра буде 40 Вт/м.куб. Тоді потужність можна підрахувати за формулою: потужність конвектора = довжина кімнати * ширина кімнати * висота кімнати * 40 Вт.

Припустимо у Вас кімната площею 30 кв.м. і висотою стелі 2,75 м. Тоді потужність становитиме 30 * 2,75 * 40 = 3,3 кВт. Найчастіше, в магазинах дотримуються спрощеної формули де перемножують площу кімнати на 100 Вт. У цій формулі не враховується висота стелі, а в заміських будинках вона може значно відрізнятися від міських квартир або офісів. Якщо ж потужність розрахована по формулі перевищує значення максимальної потужності приладів в магазині, то можна придбати кілька конвекторів сумарна потужність яких буде наближена до розрахункової.

Використовуючи попередній приклад отримаємо два прилади по 1,8 кВт. Для додаткового джерела розрахункова цифра становить 25-35 Вт/м.куб. і схема розрахунку буде аналогічною випадку з основним опаленням.

Якщо Ви не бажаєте розраховувати потужність самостійно, то можете придбати конвектор в Нашому інтернет-магазині, де консультанти дадуть Вам професійну консультацію при виборі.

Не менш важливим питанням у виборі конвектора - це знати скільки електроенергії буде вживати придбаний агрегат. Якщо враховувати нормативи, то споживана потужність буде така ж, як і заявлено в паспорті даного пристрою.

Припустимо, що у Вашого конвектора потужність 1,5 кВт. То за умов постійної роботи, за годину буде спожито 1,5 кВт. Але є можливість скоротити дані показники. Всі прилади оснащені датчиками і автоматично відключаються при досягненні встановленого значення температури. Тому працює пристрій не весь час, а періодично. В середньому, споживана потужність складають від 20% до 60% від паспортної, залежно від споживача, температури навколишнього середовища і якості утеплення приміщення.

Де встановити?

Перед покупкою конвектора потрібно визначитися якого типу Вам потрібен і де буде знаходитися. Якщо це настінний тип, то найчастіше його ставлять під вікнами для обігріву холодного повітря, яке надходить від них. У разі коли в приміщенні вікон немає - можна ставити в будь-якому зручному місці в залежності від інтер'єру приміщення. Підлогові конвектори можна вільно переміщувати по всій кімнаті. Такі типи краще вибирати з ніжками, на яких уже встановлені або йдуть в комплекті коліщатка.

Підіб'ємо підсумки

Конвектор - це пристрій, який служить як в якості основного джерела тепла в приміщенні, так і додаткового. Ціна даного пристрою, в основному, залежить від потужності нагрівального елементу і матеріалу з якого він зроблений.

Для вибору необхідної потужності потрібно враховувати не тільки площу кімнати, але і висоту стелі, якість утеплення приміщення, температури зовнішнього середовища. Де встановлювати, найчастіше залежить тільки від Вашого бажання, що є хорошим «плюсом» по відношенню пристрою, і рідше від архітектури і дизайну приміщення.

У нашому інтернет-магазині ви знайдете величезний вибір конвекторів для вашого будинку, офісу чи дачі.

Ми пропонуємо конкурентоспроможні ціни, щоб кожен міг собі дозволити комфортне обігрівальне рішення.

Доставка по всій країні всього за 1-2 дні, якщо товар є в наявності. Вибираючи конвектори у нас, ви обираєте якість, надійність та доступність.

Коментарі
Схожі статті
24.01.2022
Яка повинна бути вологість повітря у квартирі
Яка повинна бути вологість повітря у квартирі
Наші міські квартири представляють для нас місце, де має бути максимально комфортно у всьому: і у спокійному стані, і при приготуванні їжі, під час сну і перебування в кімнаті. Вимоги до споживання в міру зволоженого повітря ....
28.01.2016
4 методи захисту від перепадів напруги
4 методи захисту від перепадів напруги
Час від часу, у всіх траплялися скачки, перепади напруги в електромережі. Внаслідок цього, робота техніки у Вашому домі значно погіршується. Вирішити таку ситуацію можна використовуючи спеціальні пристрої які призначені стабілізувати напругу...
09.01.2023
Система електроопалення: основні поняття.
Система електроопалення: основні поняття.
З кожним роком ціни на природний газ для населення України, значно зростають. У зв'язку з цим багато власників будинків, які зараз опалюються газовими котлами, почали подумувати про те, чи не економніше чи перейти на електричне опалення, або використ..