Каталог товарів
Вам передзвонити?

Розетки у ванній кімнаті

  1. Які розетки можна використовувати у ванній
  2. Конструкція та матеріали
  3. Як встановити
  4. Де можна купити

У наш час наявність розеток у ванній кімнаті не вважається розкішшю, а всього лише необхідністю. Пральні машини, електробритви, водонагрівачі, деякі види душових кабін і ванн вимагають підключення до електрики. Через високу вологість у ванній кімнаті стандартні розетки ставити небезпечно. Важливо знати зони установки електрофурнітури у ванній кімнаті, їх всього 4. Переважно монтаж відбувається в 3 і 4 зонах. Для наочності, зони виглядають так:

zoni_v_vanne
Для деяких видів побутової техніки потрібні розетки із заземленням. Саме про це і піде мова в цій статті, які розетки краще використовувати у ванній і як їх встановлювати.

Які розетки можна використовувати у ванній

Розеток існує кілька видів, із заземленням і без, з захистом і без захисту. Для ванної кімнати краще всього використовувати розетки, які мають захист і заземлення.

Заземлення на розетці допоможе уникнути неприємних наслідків при можливому порушенні цілісності проводів в побутовій техніці. Наприклад; завдяки підвищеній вологості, часу і частого перепаду температур ізоляційний шар проводів в пральній машині руйнується, а ток з оголеного дроту потрапляє на корпус пральної машини. Через це можуть трапитися травми від удару електричним струмом навіть до летального результату. Тому розетка для пральної машини у ванній кімнаті обов'язково повинна мати заземлення.

  • Розетки з вологозахистом: Захист у розеток подвійний, від проникнення та від вологи. Для ванної кімнати потрібно використовувати вологозахищені розетки. Визначити ступінь захисту можна за маркуванням IP.
  • Маркування IP позначає, що виріб має захист, потім йдуть дві цифри. Перша позначає рівень захисту від попадання сторонніх предметів, друга цифра означає захист від вологи.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

Захист від проникнення позначається цифрами від 0 до 6. Де 0 позначається як не захищена, а 6 повний захист навіть від попадання пилу. Захист від вологи має аналогічну шкалу, де 0 повна вразливість до вологи, а 6 не боїться навіть прямого попадання спрямованого потоку води.

ip54rozetki
Наприклад - маркована розетка IP54 захищена від попадання великих сторонніх предметів і при попаданні крапель води працює в нормальному режимі.

Конструкція та матеріали

Розетки вологозахищені мають трохи іншу конструкцію, на відміну від стандартних розеток. Надміцний, вогнестійкий пластик використовується для виготовлення корпусу і захисної кришки які запобігають потраплянню вологи в розетку. Основа (клемник) проводиться або з міцного вогнестійкого пластику або укріпленої кераміки. Контакти та заземлення виготовлені з надійних легованих сплавів.

Як встановити

Установка розеток у ванній проводиться з максимально можливим віддаленням від джерела води (раковини, душ і так далі). Електричний кабель необхідно ховати в стіні. При можливості перед введенням кабелю в ванну варто встановити УЗО (пристрій захисного відключення). Покрокові дії при підключенні внутрішньої розетки у ванній наступні:

  1. Відключити кабелі від живлення.
  2. Зняти корпус з контактної групи.
  3. Попередньо очистивши край кабелю від ізоляційної оболонки підключити їх до клем. Червоний або коричневий колір ізоляції повинен підключаться до фази, синій або блакитний колір позначає нуль і жовто-зелений колір це заземлення.
  4. Встановити і закріпити контактну групу в підрозетники.

Встановити корпус з кришкою на місце.

Де можна купити

Придбати розетки з вологозахистом можна в більшості будівельних магазинів. Але, якщо не брати в облік будівельні супермаркети в крупних містах. Як правило, асортимент розеток із захистом не великий. І тому найкращим варіантом буде купити необхідні матеріали в інтернет-магазині RES. Крім великого вибору моделей і різновидів розеток, там можна дізнатися з якого матеріалу вони зроблені. Прочитати відгуки про той чи інший предмет і аж потім зробити свій вибір.

Коментарі
Схожі статті
26.04.2016
Розташування розеток і вимикачів в квартирі
Розташування розеток і вимикачів в квартирі
Розміщення розеток і вимикачів в квартирі має відповідати стандартам, крім того потрібно забезпечити зручність для користувачів. Необхідно наперед прогнозувати і передбачати місця в стіні для електроприладів...
01.12.2021
Електробезпека у ванній кімнаті
Електробезпека у ванній кімнаті
У ванній кімнаті, особливу увагу варто приділити електробезпеці. Неправильний монтаж та встановлення електричних розеток, вимикачів, або світильників може призвести до незворотних наслідків. Тому, при монтажі електричного обладнання слід дотримуватис..
17.07.2023
Розетки із захистом від дітей: корисні поради по електробезпеці в дитячій кімнаті
Розетки із захистом від дітей: корисні поради по електробезпеці в дитячій кімнаті
Розглянемо 4 простих правил електробезпеки в дитячій кімнаті: найголовніше - розетки в дитячій повинні бути надійно захищені. Існує декілька видів розеток із захистом від дітей...