Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як підключити світлодіодні світильники

  1. Доцільність використання світлодіодів
  2. Конструкція світлодіодного світильника
  3. Як підключити світлодіодний світильник
  4. Купити світлодіодні світильники

Доцільність використання світлодіодів

Сучасні тенденції енергозбереження орієнтовані на перехід до меншого споживання електроенергії без втрати якості освітлення. Найбільш економічними джерелами світла на сьогоднішній день є світлодіоди. При однакових значеннях світлового потоку лампа розжарювання споживає до 10 раз більше потужності. Крім того, якість світла і комфортне сприйняття людським оком набагато кращі у випадку зі світлодіодами. Якщо порівнювати люмінесцентні і світлодіодні лампи, то другі мають набагато більший термін експлуатації. На перший погляд, лампочка в квартирі є незначним споживачем, але якщо розглядати дане питання в маштабах країни, тоді економія може бути суттєвою. А це як наслідок зменшує навантаження на електрогенеруючі об'єкти (електростанції).

Основними перевагами світлодіодів, завдяки яким вони стали привабливими для покупця, є економічність, простота монтажу, компактність, відсутність шкідливого впливу на людину (що не можна сказати про люмінесцентні наприклад). Крім того схема керування світлодіодами дозволяє змінювати кольори, насиченість і кількість елементів відображення. Єдиним істотним недоліком поки що є їх ціна, яку формують трудовитрати і технологія виготовлення. Тому багато споживачів шукають підходящі варіанти в інтернет-магазинах Китаю. На щастя спостерігається зниження цін за рахунок більшої кількості виробників, а по деяких позиціях пвартість співрозмірна з вартістю люмінесцентних ламп.

Конструкція світлодіодного світильника

Конструкція складається з корпусу, відбивача і комплекту світлодіодів з радіатором. В даному випадку радіатор потрібен для відводу тепла, яке утворюється в результаті роботи світлодіодів, і вони досить сильно нагріваються. У місці з’єднання світлодіода і радіатора нанесена термопаста, яка одночасно покращує контакт за рахунок зменшення перехідного опору і перешкоджає перегріву. Чому так важливо не допускати перегрівання світлодіодів? Справа в тому, що перегрівання викликає передчасне "старіння" і поломку світлодіодів.

Тому потрібно вчасно перед монтажем передбачати вільний простір навколо радіатора для вентиляції повітря і бажано робити його не закритим. Також, виходячи з цих недоліків, не можна допускати встановлення таких світильників біля джерел тепла, батарей опалення, тепловентиляторів. Для малопотужних сучасних світильників допускається відсутність радіаторів, світлове тепло, яке вони виділяють, розсіюється на корпусі. Світлодіоди в світильнику захищені світлорозсіювачем або просто пластиковою колбою.

Конструкція світлодіодного світильника

Залежно від типу світильника, кількість світлодіодів в ньому може варіюватись від одного до декількох десятків. Він має окремий блок живлення, а елементи включені в загальну мережу за спеціальною електронною схемою, за допомогою якої можна управляти світловими характеристиками. Якщо в освітленні передбачається регулювання рівня яскравості, тоді додатково конструкція повинна мати регулятори і відповідні світлодіоди, якими можна керувати.

Під час вибору LED світильника потрібно враховувати доступність і зручність ламп для заміни, так як іноді ставлять досить специфічні діоди і немає можливості замінювати окремі елементи. Зверніть також увагу на тип цоколя. До нього підключається драйвер (електронна схема керування і перетворення параметрів мережі в потрібні значення струму і напруги для даного світильника).

Конструкція світлодіодної лампи

Як підключити світлодіодний світильник

Всі світлодіоди - це пристрої, які можуть працювати тільки на постійному струмі. Під час вибору того чи іншого освітлювального приладу з таким типом освітлення потрібно звертати увагу на напругу світлодіодної лампи. Якщо вказано, що напруга живлення світлодіодної лампи 220 В, тоді мається на увазі, що блок живлення уже вбудований в лампу. Такий світильник можна безпосередньо підключити до електромережі за стандартною схемою підключення. Якщо на упаковці вказано 12 або 24 В, тоді необхідно мережеву напругу 220 В змінної частоти перетворити в постійну і зменшити за допомогою резистора до необхідного значення.

Що б це реалізувати, потрібні навички схемотехніки і тримання паяльника в руках, оскільки необхідно спаяти діодний міст для випрямлення, приєднати резистор і ємність, на які буде падати надлишкове навантаження. Далеко не всі покупці розуміють про що йде мова, для великої кількості користувачів рекомендується використовувати готовий перевірений надійний і безпечний БП. При виборі даного елемента управління необхідно враховувати два параметри: вихідна напруга (12/24 В) і максимальний допустимий струм (350/700 мА). Ці параметри можна знайти в інструкції або на упаковці до світильника. Потужність блоку живлення завжди береться з деяким запасом (незгірш від 20%).

Якщо вона не вказана, для того щоб дізнатися потужність блоку живлення необхідно використовувати закон Ома: міліампери помножити на напругу і поділити 1000. Тоді отримана величина буде потужністю в ватах, яка споживається світильником або лампою. Щоб запобігти згоряння світильника, потрібно переконатися в тому, що БП (блок живлення) не підключений до мережі без перевірки полярності підключення. Коли вже підключається сам БП, тоді потрібно дотримати відповідність полярності виводів.

Часто потрібно піключати більше ніж один світлодіодне джерело світла (ламп, люстри). Залежно від потреб можна використовувати послідовне, паралельне або змішане підключення. У кожної схеми є свої переваги і недоліки.

Недоліком послідовної схеми є те, що при виході з ладу одного елемента, інші також перестають працювати, так як в ланцюзі обрив. Потрібно буде "продзвонювати" і перевіряти, шукати місце перегоряння. Коли відбувається пробій світлодіода, тоді велике навантаження піде на інші елементи в колі і в результаті вони згорять. Всі ці недоліки стосуються й змішаної схеми. Найнадійнішою і практичною є схема паралельного з'єднання світильників.

Схеми паралельного з'єднання світильників

Як видно вище, в кожній паралельній гілці обов'язково повинен підключатися свій резистор, щоб запобігти пробою світлодіодів. "Плюси" всіх світильників потрібно приєднати до плюсового висновку блоку живлення. "Мінуси" відповідно до мінусу БП. На схемі наочно видно спосіб підключення.

Важливо пам'ятати, що сумарна потужність світильників, які підключені в БП не може перевищувати номінальну потужність блоку живлення. Якщо таке трапиться, то станеться його перегрів і вихід з ладу, а в результаті згорять і світлодіоди. Потрібно підбирати такий переріз провідників під час прокладки електропроводки, який забезпечить допустимі значення прохідного струму по них.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Складність підбору блоку живлення, підключення до мережі робить світлодіодні світильники, які розраховані на напругу 12/24 В не дуже вигідними для побутових умов. Набагато простіше і швидше купити і змонтувати світлодіодні лампи на 220 В.

Різноманітність цоколів робить їх привабливими для будь-яких задумів електриків і дизайнерів приміщень. Стандартні цоколі (наприклад E27 або Е14) встановлюються замість застарілої лампи розжарювання. Вони монтуються шляхом стандартного закручування цоколя.

Купити світлодіодні світильники можна за прийнятною ціною в інтернет-складі res.ua. Асортимент має велику різноманітність, тому кожен може вибрати світильники на свій смак.

Коментарі
Схожі статті
24.01.2022
Led люстра з пультом BIOM SML-R05-80 - розпаковка, огляд, підключення - нове відео на YouTube-каналі
Led люстра з пультом BIOM SML-R05-80 - розпаковка, огляд, підключення - нове відео на YouTube-каналі
Світлодіодна люстра BIOM SML-R05-80 з пультом управління - стане відмінною заміною звичайних світильників та люстр. Підійде для спальні або дитячої кімнати. Розглянемо в відео докладніше роботу та режими світильника..
28.07.2023
Переваги світлодіодних ламп
Переваги світлодіодних ламп
Світлодіодне освітлення, здобуло популярність серед простих споживачів нещодавно. Все частіше люди почали цікавитись цим інноваційним освітленням, але що ж призводить до виникнення такого бажання купити світлодіодні лампи.....
30.11.-0001
Shark-24 - розпаковка, огляд, підключення - нове відео на YouTube-каналі
Shark-24 - розпаковка, огляд, підключення - нове відео на YouTube-каналі
На нашому каналі новий відеоогляд світлодіодного світильника з датчиком руху моделі Shark-24 від турецького виробника Horoz Electric. Це сучасний світильник, підійде для приміщень які не потребують постійного освітлення...