Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як вибрати стабілізатор напруги: розрахунок потужності

  1. Що таке стабілізатор напруги
  2. Розрахунок потужності для стабілізатора напруги
  3. Як вибрати стабілізатор напруги по параметрам

Всі ми хоча б раз у житті зустрічалися з проблемою перебоїв у подачі електроенергії: пральна машина раптом починає гудіти, холодильник то вмикається, то вимикається, швидко перегорають лампи, а про втрату інформації в комп'ютері говорити нічого. Звичайно ж виникає питання про те, як запобігти таким неприємностям?

Причин різких змін у подачі електроенергії безліч: обрив нульового дроту (найчастіше в будинках старого типу), проведення будівельних робіт поруч із Вашим приміщенням, застарілий кабель, електромагнітний імпульс та багато іншого. Якщо знижена напруга призводить до швидкого зношування всіх двигунів і насосів, то підвищена небезпечна для всіх електроприладів без винятку.

Для того, щоб убезпечити себе від таких ризиків, необхідно встановити стабілізатор напруги.


Що таке стабілізатор напруги

Говорячи простими словами, стабілізатор напруги - це прилад, що підключається до мережі, який на виході дає стабільні 220 В. Стабілізатор також може і припинити подачу електрики при аварійних стрибках вхідної напруги, в діапазоні, ширше ніж діапазон стабілізації.


Як розрахувати потужність для стабілізатора напруги

Для вибору відповідного стабілізатора напруги необхідно просто розрахувати сумарну потужність усіх приладів та виходячи з цих параметрів вибирати стабілізатор, дивлячись на свої фінансові можливості.

Потужність приладів можна дізнатися з інструкції з експлуатації або вона вказана на самому приладі. Приблизні потужності споживачів вказані у таблиці.


СпоживачПотужність, ВтСпоживачПотужність, Вт
Холодильник100-600Електроплита1000-5000
Мікрохвильова піч1500-2500Праска1000-1700
Телевізор60-300Фен для волосся1500
Пилосос400-2500Електрочайник1500-2000
Комп'ютер300-700Електролаампа40-250
Бойлер1200-2500Кондиціонер1000-2500
Пральна машина1500-2500Обігрівач1000-2500


Приклад розрахунку: в однокімнатній квартирі одночасно можуть бути включені наступні прилади: холодильник – 400 Вт, телевізор – 120 Вт, кондиціонер – 1500 Вт, пральна машина – 2000 Вт, мікрохвильова піч – 1700 Вт, електричні лампи (2шт по 100 Вт). Сумарна потужність споживачів 400+120+1500+2000+1700+200=5920 Вт Або приблизно 6 кВт. Також в цей момент можуть підключатися інші споживачі (наприклад, бойлер - 1500 Вт), отже, потужність навантаження може збільшуватися. Тому рекомендується встановлювати стабілізатори напруги із запасом 20-30%.

Микола Селезньов

Експерт інтернет магазину «РЕС.юа»

Зверніть увагу:

При розрахунках сумарної потужності електроприладів є один маленький, але дуже приємний прийом.

Є таке поняття, як коефіцієнт одночасності включення. Тобто ви підрахували споживання всіх електроприладів у приміщенні – холодильник, електрочайник, праску, пральна машина, комп'ютер – і отримали, наприклад, 12кВт. Але, як правило, ці прилади не завжди увімкнені всі разом. Тому при підрахунку можна виключити деякі прилади, які не часто підключаються або не паралельно з іншими. Тобто, в результаті ми можемо отримати одночасне навантаження приладів не 12 кВт, а, наприклад, 8 кВт. Але це, звичайно, не означає, що Вам вистачить стабілізатора цієї потужності. Завжди потрібно вибирати стабілізатор із запасом, у нашому випадку вистачить 10кВт.

На які характеристики слід звертати увагу при виборі стабілізатора

Наступний крок – власне сам стабілізатор. Цей етап теж важливий, тому стабілізатори відрізняються один від одного, і кожен має свої позитивні та негативні моменти. Є три основні типи стабілізаторів: релейні, електромеханічні та електронні. Стабілізатор напруги необхідно вибирати з урахуванням співвідношення ціна/якість і насамперед оцінити якість за такими параметрами:

  • діапазон стабілізації;
  • точність підтримки напруги 220 на виході;
  • спосіб регулювання напруги (ступінчастий або безперервний);
  • якість матеріалів виробу та налаштування.

При розрахунку потужності стабілізатора для промислових цілей необхідно також враховувати, що електродвигуни в момент пуску споживають потужність, що перевищує номінальне значення в 3-4 рази. Тому потужність стабілізатора, якого підключені компресори, насоси, двигуни, має бути збільшена.


Отже, якщо вам необхідно мати стабільний струм в мережі, стабілізатор зможе вирішити вашу проблему. У нашому інтернет-складі RES.ua представлений широкий асортимент товарів, завдяки чому ви зможете підібрати потрібну вам продукцію. Потрібна допомога у виборі стабілізатора? Зверніться до наших менеджерів по телефону або онлайн чату – вони допоможуть у розрахунку та підберуть оптимальний варіант під Ваші параметри.


Коментарі
Схожі статті
06.07.2016
Основні правила по установці та експлуатації стабілізатора напруги
Основні правила по установці та експлуатації стабілізатора напруги
Якість напруги і струму в сучасних мережах, де підключено безліч споживачів, часто знижується. Для надійної і безпечної роботи доцільно використовувати стабілізатор для будинку...
29.03.2022
Який вибрати стабілізатор напруги: релейний чи тиристорний
Який вибрати стабілізатор напруги: релейний чи тиристорний
Стабілізатори напруги бувають різних типів, що відрізняються функціоналом, принципом роботи, сферою застосування. Одні з найпоширеніших типів - релейні та тиристорні стабілізатори. Розглянемо основні параметри, недоліки та переваги кожного з цих двох..
04.07.2022
Що робити, якщо в мережі низька напруга
Що робити, якщо в мережі низька напруга
Низька напруга в мережі – найчастіша проблема в будинку. 160-180 вольт - цього недостатньо для більшості побутових приладів та ламп. Навіть найпростіші лампи розжарювання не загоряться при надто низькій напрузі, а лише «відмітять» нитку розжарювання ..