Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як вибрати кабель для щита

  1. Вибір типу кабелю
  2. Однодротовий або багатодротовий кабель для щита
  3. Чи можна використовувати алюмінієві дроти для щитка
  4. Вибір перерізу кабеля
  5. Особливості прокладання проводів в електрощиті


На всіх енергетичних установках, включаючи житлові будинки та окремі апартаменти, є розподільний щиток. При його монтажі крім комутуючих приладів та захисних автоматів, потрібна спеціальна проводка, яка з'єднує елементи.


Вибір типу кабелю

Кабельна продукція, що використовується під час прокладання електричних кабелів, підбирається з урахуванням особливостей її монтажу та умов експлуатації. Вибираючи провід для кріплення на електрощиті, враховуйте такі моменти:

  1. Його внутрішній простір обмежений, що змушує вживати заходів щодо компактного розміщення електропроводки.
  2. У умовах часто доводиться згинати їх так, щоб лінія укладання відповідала схемі підключення.
  3. При встановленні електрощитів перевага надається маркам продукції, що відрізняється гарною гнучкістю.

З вищевикладеного зрозуміло, що з заявлених цілей підходять лише мідні жили. При виборі кабелю для електрощита необхідно визначити кількість проводів у його жилі.


Кабель для щита: однодротовий або багатодротовий

Провід з мідними жилами виготовляється у двох варіантах: у вигляді жорсткої ошиновки, що складається з одного дроту, або у вигляді гнучкого багатодротяного виробу. Перший з них привертає увагу монтажників та електриків можливістю прямого введення жили у гвинтову клему роз'єму.

тип жили

Недоліком однодротяного варіанта є відсутність гнучкості, що особливо помітно, якщо перетин жили перевищує 6 мм2.

Це ускладнює встановлення та підключення у важкодоступних місцях. Навпаки, електричний провід із жорсткого мідного дроту виявляється геометрично «правильним» (з майже ідеальними прямими кутами).

Другий варіант знімає проблему складності установки у важкодоступних місцях. Його переваги полягають у тому, що його легше скрутити, ніж багатожильні дроти (де це дозволено чинними нормами).

Кабель для екранування (до списку включені їхні старі та нові позначення):

  • Провід ПВ-1 (нова назва – ПуВ).
  • ПВ-3 (або ПУГВ).
  • ПВ-4.

Першим у списку являється зразком з однодротової мідної жили, класу гнучкості 1 в ізоляції на основі полівінілхлориду. Другий - багатожильний мідний провідник (клас гнучкості 3) у такій же захисній оболонці. Останнім у списку стоїть багатожильний провід з ізоляцією з ПВХ, що має максимальну гнучкість (у порівнянні з іншими типами).


Чи можна використовувати алюмінієві дроти для щитка

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

При установці розподільних щитів не рекомендується використовувати провідники з алюмінієвими жилами. Пояснюється це тим, що у схемах електрощитів передбачено велику кількість котушок, які у кращому разі виконані із пластиковими жилами. Алюміній недостатньо м'який і ламається після 2-3 обертів. Ризик дефектів значно зростає під час його використання.

kabel-dlya-shita

Алюмінієві кабелі практично не використовуються в електрощитах з таких причин:

  • Скрутка з таких дротів дуже ненадійна, тому що на поверхні металу з часом утворюються оксиди, що знижують якість контакту;
  • Алюмінієві провідники важко паяти (для цього будуть потрібні спеціальні інструменти)
  • Зварювати їх також не рекомендується, оскільки місця з'єднань швидко окислюються та руйнуються.

Прокладання алюмінієвих шин допускається тільки при використанні дроту особливої якості, виробники якого гарантують високий рівень гнучкості.


Провід в електрощиті: вибір перерізу

Перетин дроту, що монтується в стандартних конструкціях розподільного щита типу ГРЩ, вибирають з урахуванням струмів, що протікають по його жилі. А останнє залежить від величини навантаження, яке «обслуговує» масив. При виборі потрібного розділу зазвичай керуються такими правилами:

  1. Ввід від щитка до електролічильника виконано проводами перерізом 2,5-4,5 кв.мм. (залежно від загальної потужності навантаження).
  2. Загальна проводка машин, диференціалів та іншого обладнання виконується проводом 2,5 мм.
  3. Для підключення лінійних навантажень застосовують кабель з перетином жили 15-25 мм. (залежно від потужності пристроїв, що підключаються до нього).
  4. Алюмінієві кабельні вироби, прийнятні для використання в електрощитах, повинні мати великий переріз жил (порівняно з їх мідними аналогами).


Особливості прокладання проводів в електрощиті

Порядок прокладки провідників усередині щитової конструкції вказаний у пунктах ПУЕ, що стосуються прокладки ліній живлення.

Обов'язковим вважається установка в шафі DIN-рейки, яка використовується для розведення шини занулення та заземлення.

Перед встановленням кінці з'єднувальних дротів зачищають за допомогою інструменту для зачистки дротів або гострого ножа. Потім готовий кінець фіксується у клемі захисного пристрою або розподільчого пристрою.

Після закінчення монтажних робіт електросхему знову перевіряють на відсутність помилок. Для зручності експлуатації електрики використовують спеціальні кріплення (гребінку та обмежувач). Вони закріплюються на DIN-рейці та обмежують горизонтальне переміщення встановленого на них обладнання.

Коментарі
Схожі статті
18.11.2020
Гофротруба для електропроводки: як підібрати гофру для кабеля, таблиці вибору по діаметру
Гофротруба для електропроводки: як підібрати гофру для кабеля, таблиці вибору по діаметру
До вибору гофротруби потрібно підійти серйозно, такий виріб повинен відповідати нормам електробезпеки. Занадто тонку трубу важко затягнути провід, а занадто товста займає багато місця, гірше гнеться та дорожче коштує. Для того щоб розібратися, яка тр..
03.09.2019
Як розрахувати перетин кабелю, таблиця перетину по потужності
Як розрахувати перетин кабелю, таблиця перетину по потужності
Для вибору кабелю часто використовуються спеціальні таблиці вибору перетину кабелю, що враховують метал, з якого виготовлена струмопровідна жила, матеріал ізоляції і інші параметри. Також перетин можна розрахувати різними способами..
20.05.2018
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Завод Одескабель почав свою діяльність у далекому 1949 році, і за цей час став безумовним лідером на ринках країн СНД. Велика розмаїтість продукції, яка виробляється відповідно до ГОСТу, дозволяє швидко виконувати електромонтажні роботи та бути впевн..
15.03.2022
Вибір та встановлення електричного щитка в будинку (відео)
Вибір та встановлення електричного щитка в будинку (відео)
Потрібен щиток у квартиру або дім? Розглянемо важливі моменти для вибору електричного щитка, та рекомендації по монтажу (відео)..
31.07.2023
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Як правильно вибрати наконечник для кабелю або проводу, основні поради як і чим обтиснути кабельні наконечники...