Каталог товарів
Вам передзвонити?

Кабель ВВГ: параметри, як розшифровується назва, як вибрати

  1. Для чого потрібний, сфери застосування
  2. Розшифровка маркування, різновиди ВВГ
  3. Струмопровідні жили – їх форма та кількість
  4. Характеристики кабелю ВВГ
  5. Поперечний переріз
  6. Характеристика тривалого допустимого струму
  7. Маса виробу
  8. Інші експлуатаційні параметри

Початківці майстри, які вирішили все робити самі, задаються питанням щодо вибору потрібного кабелю. Який вид електропроводки справді є надійним та безпечним? Далеко ходити не треба - це кабель ВВГ, за допомогою якого збираються ланцюги змінного струму.

У статті розглянемо інформацію про кабель ВВГ: як розшифровується буквена символіка, які його технічні характеристики. Інформація буде корисною для тих, хто вирішив самостійно займатися електропроводкою в будинку, оскільки допоможе визначитись із оптимальною модифікацією.


Для чого потрібний і де знаходить застосування

Призначення кабелю ВВГ - передача та розподілення електроенергії в непересувних установках, характерних частотою 50 Гц і напругою в межах 660 - 1000 В.

За допомогою нього монтують, ремонтують та повністю замінюють електропроводку у квартирах, будинках та на промислових об'єктах.

Є посилені модифікації, що застосовуються на пожежонебезпечних, підземних об'єктах та в умовах підвищеної вологості.

Яка проводка для будинку ВВГ підходить найбільше. Вироби випускаються із заводу з урахуванням вимог сертифікації, вони електро- та пожежобезпечні, бувають декількох видів.

Найбільш популярні ті модифікації, що передбачають роботу на частоті 50 Гц, але є й види, що застосовуються при 100 Гц. Якщо є потреба, кабель підбирається для 1 або 3 фазного ланцюга, для прокладання всередині або зовні будівлі.

Ті вироби, що монтуються зовні, вимагають додаткового захисту, яким виступає рукав із металу, особливий кабель-канал, лоток чи гофротруба.

Якщо мережа прокладається під землею, у шахті чи колекторі, потрібен надійний захист, оскільки броні самого виробу немає в принципі. Для монтажу в особливо складних умовах краще використовувати броньовану модифікацію ВБбШв.

Прокладаючи мережу в будинку з дерева, слід продумати захист у вигляді металевого рукава, труби або каналу, який би не піддавався горінню.


Розшифровка маркування, різновиди ВВГ

Дізнатися про тип дроту, навіть якщо він у бухті, нескладно: на ізоляції завжди проставляється маркування. У комбінації літер та цифр і криється вид проводки. Поєднання загальноприйняті і займаючись електрикою, їх треба вміти розпізнавати.

ВВГ - мідний провід, де кожна жила з метою захисту обернена в полівінілхлоридну оболонку. Зовнішня ізоляція також виконана із ПВХ. Літера «Г» у назві вказує на те, що виріб йде без броні або іншої оболонки, що дозволило б його задіяти у складних умовах. Якщо розшифровувати кожну букву, вийде:

  • «В» – вініл;
  • «В» – вініл;
  • «Г» – оголений.

І жили, і ізоляцію роблять із різних матеріалів, характерних особливими технічними параметрами. Відштовхуючись від цього відбувається розподіл виробу на види.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Цікаво знати:

На фото – провід із міді. Нинішні вимоги ПУЕ свідчать, що алюміній не використовується для виробництва жил, переріз яких менший за 16 мм2. Великі дозволені, що обумовлюється економією та малою вагою виробу.

Для облаштування домашніх мереж оптимальні вироби із міді. При цьому силових проводів набагато більше, і у кожного свої особливості.

ВВГнг - різновид негорючого типу. Справа в тому, що в структуру пластику додаються речовини, що нівелюють горіння. У разі пожежі, електропроводка не загориться сама і на неї не перекинеться вогонь з довколишніх проводів.

ВВГнг LS – ще один негорючий різновид, але характерний низьким рівнем димо- та газовиділення. LS - Low Smoke, що перекладається як "низький рівень диму".

ВВГнг LSLTx – крім властивостей, як і в перших двох видів, тут додано ще приписку LTx – Low Toxic, що у перекладі «низький рівень токсичності». Навіть якщо ізоляція почне плавитися, небезпечних речовин вона не виділятиме. Кабель із подібним захистом зазвичай застосовується у дитячих садках, школах, клініках тощо.

ВВГнг HF – ізоляція цього різновиду не містить галогенних речовин, наприклад, хлору. HF – Halogen Free, і це перекладається як «без галогенів».

ВВГнг FRLS - провід, який використовується при груповій установці, найбільш стійкий до вогню. FRLS - Fire Resistance (вогнестійкий) та Low Smoke. Особливість криється в слюдяній оболонці, що запобігає займанню та димовиділенню протягом трьох годин.

ВВГ-ПНГ – виріб плоскої форми на 2 – 3 жили, негорючий. Є ситуації, коли плоский провід зручніший для зв'язування з іншими, при розміщенні в плінтусах, коробах.

Якщо в маркуванні кабелю відсутня буква «п», значить він з круглим перетином, і неважливо, яка у нього ізоляція і з скількох струмопровідних жил він складається. Облаштовуючи домашню електромережу немає потреби купувати дорогі захищені типи кабелю.

Як правило, застосовується класичний варіант ВВГ, якщо передбачаються роботи усередині приміщення. Або ВВГнг – у разі групової прокладки.


Струмопровідні жили – їх форма та кількість

Усі дроти умовно поділяються на два типи – одно- та багатожильні. Кожна мідна жила має свою ізоляцію, марковану кольором. При цьому весь пучок захищається окремою ізоляцією із того ж матеріалу.

Під зовнішньою ізоляцією може бути 2 – 6 провідників. Розкид перетину жил великий – 1.5 – 250 мм2.

У житлових приміщеннях зазвичай використовують вироби, що мають нульову та заземлюючу жили. У першої оболонка синього кольору, у другої – жовто-зеленого. Крім круглої, можна зустріти сегментну форму провідників. Остання актуальна при виробництві дротів великого діаметру, що дає компактність (між жилами відсутні порожнечі). Коли струмоведучі жили круглі, то все, що навколо них іноді заповнюється пластикатом – термопластичним матеріалом, за властивостями схожими на кабельну ізоляцію. Якщо кабель невеликого діаметру – до 25 мм – потреби у внутрішньому наповненні немає.


Характеристики кабелю ВВГ

Для визначення призначення дроту слід знати його основні властивості. Доступні вироби розрізняються конструктивно, габаритами та вагою, фізичними параметрами. На ринку є чимало модифікацій кабельної продукції, і серед великої різноманітності треба підібрати оптимальну. Щоб це зробити, не завадить порівняти параметри різних кабелів.

Наприклад, є завдання прокласти електропроводку на кухні, а вибір стоїть між варіантом ВВГ та ВВГнг. Кожен – мідний, трижильний, із полівінілхлоридною ізоляцією. Візуально різниці ніякої немає.

Стійкість дроту ВВГнг до займання обумовлюється складом ізоляції. Незалежно від експлуатаційних умов, оболонка краще протистоїть горінню, ніж оболонка ВВГ.

Треба розуміти, що кухня – те приміщення, в якому працює чимало електричних побутових приладів, а отже, захищеність зайвою не буде, тому рекомендується вибирати виріб з негорючою ізоляцією. Втім, якщо провід одиночний, передбачуване невисоке навантаження, згодиться і звичайний провід ВВГ на три жили з перетином 2 - 2.5 мм. У випадку з груповим монтажем краще підбирати модифікацію з негорючим обплетенням.

Багато хто цікавиться, чи можна застосовувати в аналогічних умовах інші дроти, наприклад ВВНнг LS? Можна, але наскільки це раціонально питання. Такі дроти конструктивно складніші: у них кілька жил, провідники круглого або сегментного типу, заповнені пластикатом, одна жила може бути іншого перерізу.

Різновид LS є більш актуальним для промислових цехів та інших об'єктів, де можливі аварії, здатні призвести до пожежі.


Поперечний переріз

У разі побуту задіють провід із жилами 1.5 – 3.5 мм2, у виробничих галузях перетин доходить до 250 мм2. Вироби, характерні малим перетином, завжди доступні у продажу, а модифікації з характеристикою понад 35 мм2 зазвичай доставляють на замовлення.

Інформація про набір жил та їх переріз вказується після назви кабелю, що є звичайним маркуванням. Приклад: ВВГ 3х1.5 або ВВГнг 4х2.5. Нічого критичного, якщо пропонується виріб, де один провідник діаметром менший. Найімовірніше це жила заземлення із жовто-зеленою ізоляцією.

Інформація про те, чи ховається за зовнішньою оболонкою жила іншого, ніж інші, діаметра, також вказується в маркуванні. Як правило, до найменування виробу просто приписується цифра +1. Наочно: ВВГнг 3 х 2.5 мм2 +1 – отже три жили мають перетин 2.5 мм, і одна з кроком менша, тобто 1.5 мм.

Проте зазвичай вибирають провідники з однаковим перетином, тому що їх зручніше з'єднувати з електромеханічними установками і між собою в розподільчих коробах. Вироби з однаковим та різними перерізами – типові, а значить виготовляються з урахуванням ГОСТ.


Характеристика тривалого допустимого струму

Вибираючи перетин, слід дивитися не стільки на опір, скільки на значення електричного струму, гранично можливого в контурі.

Від яких факторів залежить величина електроструму:

  • спосіб встановлення;
  • кількість жил та їх перетин.

Щодо способу монтажу, є відкритий та закритий (у канавках).

Перетин жилиТривалий припустимий струм, А
мм2одна жиладві жилитри жили
1,5242119
2,5332826
4443734
6564945
10766661
161018781
25134115104
35208177165

Орієнтуючись по таблиці легко визначити залежність тривалого допустимого струму від кількості жил та їх перетину.

Кабель ВВГ актуальні для проводок змінного струму в межах 660 - 1000 Вт.


Маса виробу

Реалізацією кабелів займаються заводи-виробники та компанії-посередники. До останніх відносяться магазини електро- та будматеріалів та спеціалізовані фірми. Якщо проводка має перетин 1.5 – 2.5 мм2, вона реалізується в бухтах і відрізками завдовжки 10 – 100 м.

На масу дроту впливає як перетин, так і метраж. Так, бухта кабелю ВВГнг довжиною 1 км, але різного перерізу важить 10, 30 або 250 кг. Трижильний дріт ВВГ, перерізом 2.5 мм2, та упакований у 100-метрову бухту, важитиме трохи більше 13.5 кг.


Інші експлуатаційні параметри

При покупці бухти або частини дроту можна дізнатися про інші властивості, які відображені в документації. Значення щодо модифікації ВВГ:

  • діапазон робочих температур – від -50 до +50 ° C; максимальна температура – до +70°C (за умов тривалого застосування); значення аварійної температури - +80 ° C (нетривалий перегрів);
  • мінімальна температура, потрібна для монтажних робіт – -15°C та вище;
  • показник відносної вологості - 98% (при +35 ° C);
  • кліматичне виконання – Т/УХЛ (для тропіків чи помірно-холодного клімату);
  • термін служби – 30 років; гарантія – до 5 років;
  • радіус вигину – від 7.5 діаметрів верхнього кола у випадку з багатожильними кабелями, та 10 – для одножильних.

У закритому просторі бухту можна зберігати до 10 років, а на відкритому повітрі, але під навісом – максимум 5 років. Якщо навіс відсутній, термін – 2 роки.

Напруга кабелю, кВ

Номінальний
переріз жил, мм

Номінальна товщина
ізоляції, мм

Мінімальна товщина
ізоляції, мм

0,66 1-2,5 0,6 0,44
4 и 6 0,7 0,53
10 и 16 0,9 0,71
25 и 35 1,1 0,89
50   1,07
1-2,5 0,8 0,62 1,3
4-16 1,0 0,8
25 и 35 1,2 0,98
50 1,4 1,16

 

Номінальний переріз, мм2 1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 50

Опір жили, Ом/км

12,1 7,41 4,61 3,08 1,83 1,15 0,727 0,524 0,387


Є й інші стандартні значення: товщина оболонки, опір жил. Поради щодо застосування ВВГнг у побутових умовах:

  1. контури освітлення – 3 х 1.5;
  2. розетки – 3 х 2.5;
  3. приєднання плит, посудомийних машин, нагрівачів та іншої потужної техніки – 3 х 4.

Щодо останнього варіанту, йому під силу витримати навантаження до 8 кВт – це достатній параметр, навіть якщо захочеться облаштувати найбільш енергоємну кухонну мережу. Для монтажу у житлових приміщеннях оптимальна модифікація ВВГнг. Вона доступна, зручна в роботі, дозволяє підключити агрегати та побутову техніку.

Вибираючи перетин ВВГ обов'язково треба відштовхуватися від орієнтовного навантаження. Якщо досвіду недостатньо і є сумніви – краще запитати поради у професійного електрика чи продавця. Зверніть увагу: матеріал для електричної проводки обов'язково має бути надійним та безпечним, тому що від цього залежить життя домочадців та збереження майна.

Коментарі
Схожі статті
10.07.2015
Як правильно вибрати кабель, як вибрати перетин кабелю по потужності
Як правильно вибрати кабель, як вибрати перетин кабелю по потужності
Без електрики в наш час просто неможливо уявити нормальне цивілізоване життя. Вона є джерелом світла, тепла, дає нам можливість спілкуватися на великих відстанях один від одного. Електричний струм приводить в дію найрізноманітніші агрегати та прилади..
20.05.2018
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Завод Одескабель почав свою діяльність у далекому 1949 році, і за цей час став безумовним лідером на ринках країн СНД. Велика розмаїтість продукції, яка виробляється відповідно до ГОСТу, дозволяє швидко виконувати електромонтажні роботи та бути впевн..
22.07.2022
Як правильно підібрати стрипер для зняття ізоляції, зачистки кабелю та проводів
Як правильно підібрати стрипер для зняття ізоляції, зачистки кабелю та проводів
Для безпечної роботи при електромонтажі використовуються спеціальні інструменти та пристрої. Якщо необхідно зняти ізоляцію з проводів, оптимальним рішенням буде використання стрипер. Розглянемо критерії підбору таких інструментів..
31.07.2023
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Як правильно вибрати наконечник для кабелю або проводу, основні поради як і чим обтиснути кабельні наконечники...