Каталог товарів
Вам передзвонити?

Що робити, якщо в мережі низька напруга

  1. Причини виникнення низької напруги в мережі
  2. Типи несправностей в мережі які спричиняють низьку напругу
  3. Як вирішити проблему низької напруги в мережі
  4. Де придбати стабілізатори для захисту від низької напруги

Низька напруга в мережі – найчастіша проблема в будинку. 160-180 вольт - цього недостатньо для більшості побутових приладів та ламп. Навіть найпростіші лампи розжарювання не загоряться при надто низькій напрузі, а лише «відмітять» нитку розжарювання ніжно-фіолетовим кольором.


Проблеми з домашньою мережею, які викликають перепади напруги та способи їх усунення

Насамперед варто пам'ятати, що постачальник електроенергії має обов'язок щодо забезпечення якості цієї потужності на введенні, межу відповідальності між абонентом і постачальником.

При низькій мережній напрузі, електрообладнання може працювати неправильно або взагалі не працювати. Недостатня напруга може призвести до перегріву обладнання, скорочення терміну його служби, виходу з ладу або навіть спалаху.


Низька напруга може виникнути з таких причин

  1. Амортизація основного устаткування;
    1. Застаріла електромережа;
    2. Погане обслуговування мережі;
    3. Значне збільшення енергоспоживання.

    Микола Селезньов

    Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

    Якщо вихідна напруга низька, спочатку важливо зрозуміти, якою є проблема – внутрішньою чи зовнішньою. Найпростіший спосіб – дізнатися, чи є у сусідів проблеми з електрикою. Потім вимкнути електричний рубильник у розподільчому щитку та виміряти напругу. Якщо напруга низька, проблема знаходиться зовні. Якщо напруга на введенні в будинок у нормі, то проблема в будинку.


    Типи несправностей у домашній мережі або квартирі, що призводять до низької напруги

    • Погані контакти у розподільчому щиті або на вході до нього.
    • Погані контакти в розподільчих коробках та джерелах живлення.
    • Неправильний вибір площі перерізу дроту у розведенні.

    Якщо не вдасться ідентифікувати точні причини, потрібно знайти допомогу від професійного інженера-електрика.

    Більшість електроприладів призначено для роботи при напрузі 220 вольт ± 10%. Все інше вважається неприйнятним і має бути проаналізовано та виправлено, тому захисні пристрої реагуватимуть на несподівані зміни напруги. Усі електричні прилади, що використовують неприпустиму напругу, будуть піддані його впливу і можуть працювати неефективно або швидко вийти з ладу. Тому для нормальної роботи потрібна напруга, передбачена характеристиками. Це означає, що потрібно підняти його.

    Включення деяких пристроїв у мережу низької напруги не є небезпечним, але впливає на їх працездатність. Наприклад, можна помітити, що електричні плити, духовки, чайники та праски повільно нагріваються.

    Втім, останнім моделям, наприклад, телевізорів це не загрожує і вони можуть працювати в широкому діапазоні вхідних напруг. Небезпечна низька напруга для електродвигунів, електромагнітів, пультів керування. Наприклад, при падінні напруги навантаження на обмотки електродвигуна значно зростає, збільшуючи силу струму. Це перегріває двигун і часто спричиняє загоряння. Це призводить до того, що прилади виходять з ладу за дуже низької напруги.


    Низька напруга в мережі: що робити

    Існує кілька можливих причин низької напруги в мережі, але зазвичай це окремий випадок загальної проблеми з електроживленням. Найпоширеніші їх - неправильне підключення до будинку, дроти з різними перерізами і типами, нерівномірне навантаження по фазах, невідповідне заземлення чи нуль тощо.

    Є два способи збільшити напругу в мережі.

    Перший – попросити енергетика нормалізувати параметри електропостачання.

    Другий метод збільшення напруги – використання спеціальних пристроїв, серед них найчастіше використовують стабілізатор напруги. Звісно, ця стратегія не працює у всіх випадках. Цей метод не підійде, якщо напруга надто низька (менше 120 вольт). Якщо для вирішення проблеми все ж таки використовувати стабілізатор, то буде необхідно визначитися з навантаженням і параметрами струму, і вибирати прилад з їх урахуванням.

    Допустимо встановити потужний стабілізатор у під'їзді будинку, щоб гарантувати підвищення напруги у всіх приміщеннях. Цей метод є найкращим, проте потребує кваліфікованого монтажу та вкладень. Можна встановити кілька невеликих стабілізаторів у різних місцях. Цей метод простий і недорогий.

    Можна визначити стан напруги мережі, зробивши кілька оцінок з допомогою спеціальних приладів. Чим більше оцінок буде зроблено, тим точніше вийде вибрати пристрій захисту техніки в будинку.


    Де придбати стабілізатор для захисту від низької напруги

    У нашому інтернет магазині електротоварів можна знайти великий асортимент стабілізаторів різних типів. Для допомоги у виборі, розрахунках, Ви можете звернутися до наших фахівців, вони підкажуть якийсь стабілізатор підійде під Ваші параметри мережі. Надаємо пристрої захисту від низької напруги тільки від перевірених виробників.

    Коментарі
    Схожі статті
    10.10.2012
    Як вибрати автоматичні вимикачі
    Як вибрати автоматичні вимикачі
    Автоматичний вимикач - це пристрій, що забезпечує захист електропроводки і споживачів (електричних приладів) від коротких замикань і перевантаження електромережі...
    06.07.2016
    Основні правила по установці та експлуатації стабілізатора напруги
    Основні правила по установці та експлуатації стабілізатора напруги
    Якість напруги і струму в сучасних мережах, де підключено безліч споживачів, часто знижується. Для надійної і безпечної роботи доцільно використовувати стабілізатор для будинку...
    11.07.2017
    Автоматичні вимикачі: конструкція, маркування, основні параметри та таблиці вибору автоматів
    Автоматичні вимикачі: конструкція, маркування, основні параметри та таблиці вибору автоматів
    Перш ніж купувати автоматичний вимикач необхідно вивчити його технічні параметри і особливості кожної моделі, щоб не купити невиправдано дорогий апарат, з не відповідними показниками захисту...
    02.06.2016
    Як вибрати магнітний пускач
    Як вибрати магнітний пускач
    Магнітний пускач має в конструкції як контактор, так і реле захисту від струмів перевантаження, блок-контакти, кнопки «Start», «Stop». Можливі варіанти виконання в одному корпусі з автоматичним .....
    01.12.2021
    Електробезпека у ванній кімнаті
    Електробезпека у ванній кімнаті
    У ванній кімнаті, особливу увагу варто приділити електробезпеці. Неправильний монтаж та встановлення електричних розеток, вимикачів, або світильників може призвести до незворотних наслідків. Тому, при монтажі електричного обладнання слід дотримуватис..
    28.01.2016
    4 методи захисту від перепадів напруги
    4 методи захисту від перепадів напруги
    Час від часу, у всіх траплялися скачки, перепади напруги в електромережі. Внаслідок цього, робота техніки у Вашому домі значно погіршується. Вирішити таку ситуацію можна використовуючи спеціальні пристрої які призначені стабілізувати напругу...
    10.03.2022
    Як вибрати стабілізатор напруги: розрахунок потужності
    Як вибрати стабілізатор напруги: розрахунок потужності
    На що звертати увагу, вибираючи стабілізатор? Головний параметр - потужність пристрою, її легко можна розрахувати сумуючи потужність приладів, які підключені в мережу. Приблизні значення можна знайти в даній таблиці...
    11.03.2022
    Переваги використання реле напруги в будинку
    Переваги використання реле напруги в будинку
    Через перепади та нестабільність напруги в будинку можуть постраждати багато електроприладів які багато коштують: пральні машини, холодильники, електропечі, кондиціонери, комп'ютери та інші дорогі прилади...
    25.03.2022
    Стабілізатор чи UPS
    Стабілізатор чи UPS
    У яких випадках використовуються стабілізатори напруги або ДБЖ (UPS). Розглянемо основні відмінності стабілізаторів від ДБЖ. Де варто використовувати той чи інший пристрій залежно від конкретних умов...
    03.07.2023
    Цифрові мультиметри: призначення та використання
    Цифрові мультиметри: призначення та використання
    Точного визначення поняття «мультиметр» не існує, оскільки мультиметром можна назвати будь-який прилад, здатний вимірювати кілька параметрів. На практиці мультиметрами називають прилади для вимірювання постійних і змінних струмів, напруг і опору рези..
    21.07.2023
    Як вибрати мультиметри?
    Як вибрати мультиметри?
    Будь-якому радіоелектронщику відомо, що під час роботи, мультиметр можна вважати ще одними очима. Раніше ці пристрої виконували функцію вимірювання сили струму, напруги, опору і прозвону. Зараз мультиметр отримав більш широкий спектр дії — кожна моде..
    31.07.2023
    Реле напруги для квартири
    Реле напруги для квартири
    Більшість електроприладів здатні працювати тільки при певних параметрах мережі. Робота при підвищеній або зниженій напрузі призведе до виходу електрообладнання з ладу. Для запобігання подібних ситуацій встановлюється реле напруги...