Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як правильно підібрати стрипер для зняття ізоляції, зачистки кабелю та проводів

  1. Стрипер: навіщо він потрібний
  2. Типи та параметри вибору
  3. Основні рекомендації перед придбанням
  4. Максимальний та мінімальний діаметр кабелю
  5. Наявність чи відсутність змінних ріжучих елементів – ножів
  6. Регулювання діаметра та глибини зрізу
  7. Додаткові опції
  8. Який виробник

Для того щоб робота електромонтажника була безпечною, а її результати якісними, використовуються спеціальні інструменти та пристрої. До них включені такі предмети, як будівельний ніж, плоскогубці або спеціальні кліщі. Якщо необхідно зняти ізоляцію з проводів, оптимальним рішенням буде використання стриперу. Інструмент гарантує високу точність зрізу. Їхній асортимент широкий, тому перед придбанням необхідно уважно вивчити особливості.


Стрипер: навіщо він потрібний

Перед початком будь-яких робіт, пов'язаних з електрикою, необхідно розібратися з тим, що являє собою стрипер. Прилад застосовується, наприклад, для того, щоб наростити електричний кабель або зачистити його (зняти ізоляцію) під час зміни розетки.

Стрипер – ручний інструмент. Його можна прирівняти за виглядом зі звичайними кліщами. До появи цього пристосування більшість майстрів використовували для зачистки гострі ножі. Це призводило до того, що ізоляція знімалася в повному обсязі, існував високий ризик пошкодження жили. Додатковою проблемою було те, що діаметр міг скоротитися після зачистки у 2 рази.

Результат – зниження надійності та безпеки роботи електропроводки. Якщо ж використовується стрипер, будь-які ризики, пов'язані з пожежною безпекою, зводяться до мінімуму. Процес здійснення зачистки став простим і швидшим.

Головною перевагою використання є захист будь-якого типу дроту (з 1-2 або більшою кількістю жил). Немає необхідності стежити за тим, що можна перерізати токонесучий елемент у дроті, оскільки лезо в цьому інструменті захищене спеціальними обмежувачами. Вони розташовуються, як у всій довжині, і по діаметру.


Основні типи та параметри вибору

Щоб процес вибору став простіше і зручніше, потрібно розглянути особливості існуючого модельного ряду. У процесі аналізу інструменту, випущеного різними виробниками, вдалося зрозуміти, що строгих поділів на моделі та категорії тут немає.

Стрипер, незалежно від моделі – ручний інструмент. Відмінності існують за такими показниками: форма, розмір, функції, що виконуються. Існує також розподіл на промислові та ті, що використовуються в домашніх умовах. У цьому випадку поділ йде за показником можливості працювати в автоматичному режимі (без участі людини або з частковим коригуванням). Тут виділяють 3 групи:

  • Механіка (потрібне додаткове налаштування).
  • Напівавтомат (налаштування виконується опціонально).
  • Автомат (додаткове налаштування не потрібне взагалі).

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

У 90% випадків стрипер може формою нагадувати кліщі чи кусачки. Є ізольовані ручки та дві «губи» з отворами різного розміру (іноді можуть бути ножі для видалення обплетення та ізоляції), які з'єднані за допомогою шарніра.

За розміром стрипери можуть бути різними. У продажу є різні варіанти – від портативного до великого (нагадує верстат, може працювати постійно без відключення).

Модельний ряд також доповнено спеціальними стриперами. Вони призначаються для:

  1. Інтернет кабелю;
  2. Оптоволокна;
  3. Силові проводи;
  4. Жил з міді.

Для побутових умов рекомендується вибирати багатофункціональні універсальні моделі.


Основні рекомендації перед придбанням

Виробники технічні характеристики у 90% випадків не вказують на приладі чи упаковці. Не вказується і рівень автоматизації приладу. Побачити можна такі показники: чи можна проводити регулювання основних параметрів, переріз та діаметр проводів, які можна обробляти обраною моделлю стрипера.


Максимальний та мінімальний діаметр кабелю

Для цього потрібно заздалегідь визначитися та зрозуміти, з яким типом проводів доводиться працювати найчастіше. Наприклад, силовий кабель потрібно зачищати під час виконання ремонтних робіт у будинку під час перепланування в приміщенні. Якщо основна робота пов'язана з проведенням інтернету, буде задіяна 8-жильна кручена пара для інтернету. Додатково потрібно брати до уваги діаметр дротів. Виробник пристрою вказує шкалу діаметрів, для яких він підходить. Наприклад, 0,13-90 мм. Для домашнього проведення – 1,5-2,5 мм.


Наявність чи відсутність змінних ріжучих елементів – ножів

У 90% випадків моделі з монолітними заточеними широкими елементами («губами») не дозволяють замінювати ріжучі елементи. Пов'язано це з тим, що робоча частина є й основним механізмом. Якщо вибирати складні інструменти, то в них буде більша кількість різних деталей. Частину з них можна буде замінити. Змінні ножі візуально розрізняються: леза, з'єднані гвинтом кріплення, повноцінна ріжуча головка, що з'єднується з ізольованими ручками із застосуванням шарнірного механізму.


Регулювання діаметра та глибини зрізу

Від того, чи реалізована функція регулювання залежить якість здійснюваного різання, а також факт того, чи залишаться цілими оголені жили.

Саме тому професіонали у 90% випадків віддають перевагу механічному типу інструменту. У цьому випадку можна самостійно встановлювати чи вибирати оптимальні параметри.

Для того щоб за кілька секунд зробити налаштування показників глибини зрізу, в моделі приладу може бути встановлений спеціальний обмежувач. Ця деталь є пластиною невеликого розміру. Виконаний він із металу або пластику. Основна функція обмежувача – фіксація жили дроту у певному положенні. В результаті різ можна здійснити на певну глибину і не більше.


Додаткові опції

Так стрипери можуть виконувати відразу безліч функцій. Отже, зняття ізоляції – одна із можливостей інструменту. Якщо у нього є леза, то можна застосовувати також для обрізання дроту до потрібної довжини перед наступною зачисткою. Деякі виробники додали об'ємні ручки інструменту. У них заховані додаткові пристрої, серед яких ножиці, штопор, викрутки або ліхтарик.


Який виробник

Звертати увагу потрібно те, хто є виробником. Це можуть бути як відомі і популярні компанії, так і фірми, про які інформації практично немає. Невеликі підприємства не завжди приділяють достатньо уваги таким моментам як якість, надійність, довговічність і безпека інструменту. Компанії, які мають популярність у країні та світі, навпаки, приділяють цим моментам підвищену увагу.

Рекомендується купувати інструмент, де гарантується безпека роботи, тому що взаємодіятиметься з струмопровідними жилами. Вартість стрипера залежить від марки, специфіки. Найчастіше дешеві варіанти інструменту що неспроможні забезпечити якісний різ, довговічність роботи ножів, їх гостроту.

Коментарі
Схожі статті
20.05.2018
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Завод Одескабель почав свою діяльність у далекому 1949 році, і за цей час став безумовним лідером на ринках країн СНД. Велика розмаїтість продукції, яка виробляється відповідно до ГОСТу, дозволяє швидко виконувати електромонтажні роботи та бути впевн..
27.07.2022
Кабель ВВГ: параметри, як розшифровується назва, як вибрати
Кабель ВВГ: параметри, як розшифровується назва, як вибрати
Розглянемо інформацію про кабель ВВГ: як розшифровується його характеристики. Інформація буде корисною для тих, хто вирішив самостійно займатися електропроводкою в будинку, оскільки допоможе визначитися з оптимальною модифікацією...
31.07.2023
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Як правильно вибрати наконечник для кабелю або проводу, основні поради як і чим обтиснути кабельні наконечники...