Каталог товарів
Вам передзвонити?

Що таке колірна температура світла та нюанси вибору температури ламп під свої потреби

  1. Що таке колірна температура світла
  2. Особливості сприйняття кольору
  3. Індекс передачі кольору
  4. Як освітлення впливає на емоції людини
  5. Маркування та шкала температури
  6. Комбінування освітлювальних приладів

Створене штучно світло має яскраво виражені особливості, що впливають на самопочуття та настрій людей у кімнаті. Колірна температура також відіграє свою роль: у такий спосіб визначається відтінок випромінювання, сфера використання ламп у пріоритеті під потреби.

Розраховувати колірну температуру важливо при проектуванні дизайну кімнати, будинку та приміщення загалом. У цій статті ми поділимося порадами щодо підбору освітлювального приладу в залежності від різних параметрів та з урахуванням температури. Майбутні покупці зможуть знайти всю корисну інформацію для себе і визначитися з типом приладу.


Поняття колірної температури

Колірна температура – інтенсивність світла з урахуванням хвильової довжини, в допустимому для ока, діапазоні. Вимірюється в Кельвінах (наприклад, 0 Кельвін означатиме чорний колір). Поняття не впливає на показник тепла, що віддається, її мета - сприйняття відтінків у кімнаті.

Лампи розжарювання починають своє свічення при показнику 1200К, після нагрівання до 2000 колір змінюється на помаранчевий, а при досягненні позначки 3000К перетворюється на жовтий. Якщо показник досягає 3500К, це призводить до розплавлення вольфрамової спіралі.

У світлодіодних кристалів трохи інший спектр випромінювання. Принцип роботи полягає у визначенні різних колірних температур для отримання бажаного відтінку. Їх відрізняє винятково різна методика походження.

Поняття «Кольорова температура» набула актуального значення в момент появи різних джерел світла. Кожен прилад має певний діапазон, а лампи розжарювання здатні відтворювати теплий світловий потік жовтого кольору.

Поява люмінесцентних та галогенних джерел у побуті настала нова ера свічення під назвою «холодне освітлення». Залежно від застосовуваного напівпровідника лампочки світлодіодного характеру мають великий діапазон світлової температури.


Особливості сприйняття кольору

Поняття колірної температури у сучасних реаліях використовується під час вибору інтер'єру для виробничих підприємств, складських приміщень чи офісів. Вченими доведено, що від світла залежить настрій людини: зміна освітленості може змінити активність працівника на постійну розслабленість чи навпаки.


Індекс передачі кольору

Коефіцієнт кольору є два значення – Rа і CRL. Вони мають велике значення у освітленості приміщення. Чим вище цей показник, тим краще і чіткіше виглядатимуть предмети на світлі, а також підвищуватиметься їх реалістичність.

Реалістичність та чіткість вказують у числових показниках. Наприклад, абсолютна величина для індексу становить 100. Найбільш ідеальним освітленням у світі є природне сонце. Найвища ступінь кольору у ламп, що розжарюються, є показник в 99 Ra.

Своє призначення у побутових умовах знайшли такі лампи:

  1. 100Ra90 – один з кращих показників світлопередачі, яким можуть мати люмінесцентні лампи, а також світлодіодні або металогалогенні лампочки.
  2. 89Ra80 – світлодіодні лампи, переважно з трикомпонентними люмінофорами.
  3. 80Ra – найнижча передача кольору, найчастіше подібне освітлення встановлюється у підсобках або на вулицях для освітлення дороги у парку.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Важливо розуміти:

Вибираючи лампу для своїх потреб, важливо враховувати одне правило: однакова температура не означає, що лампа матиме ідентичну кольоропередачу. Дві лампи зі схожою КТ можуть суттєво відрізнятися за якістю. Купуючи новий пристрій для освітлення, важливо провести паралель між двома показниками. Лінія зв'язку вказуватиме на значення колірної температури різних видів ламп та їх діапазон індексу.

У побутових умовах не рекомендується використовувати прилади з показником Ra менше 80. Для цих потреб підійдуть світлові лампи з максимальним показником передачі кольору.


Як світло впливає на емоції людини

З кожним роком у побуті з'являються сучасні категорії освітлювальних приладів: технологія LED, велика кількість світильників та люстр за формою та багато іншого. Разом з цим світильники також стали нормою підбирати під інтер'єр або їх функціонал.

Останній аспект безпосередньо впливає на стан людини. Правильний вибір приладу позитивно позначається на самопочутті людини, її активності під час майбутнього дня, роботі мозку.

Неправильний вибір обіцяє регулярне розслаблення та спокій, внаслідок чого людина буде сонливою та втомленою, навіть без фізичних навантажень протягом дня.

Вплив освітлення на людину:

  • Тепле яскраве освітлення сприяє прокинутися вранці бадьорим, а ввечері після роботи налаштуватися на спокійний сон.
  • Холодні відтінки впливають на покращення концентрації, але згодом хилять до сну та викликають почуття втоми. У поодиноких випадках призводять до безсоння.
  • Висвітлення інтенсивного типу сприяє активному стану протягом дня.
  • Теплий тон освітлювального приладу впливає на розслаблення організму, заспокоєння та умиротворення.

Правильний вибір систем освітлення, підібраний під потреби людини, сприятиме гарному настрою та самопочуттю, покращенню умов праці та комфортному проведення часу.

Нові сучасні комплекси освітлення розробляються з різною яскравістю, колірною температурою та іншими параметрами для різних завдань та потреб відповідно до алгоритму.

Подібні рішення стали нормою в країнах Європи та на території США під час облаштування міських лікарень, житлових приміщень, виробництва та офісів. Оптимальною кольоровою гамою вважається яскраве біле світло, наближене до природного сонячного.

Сьогодні багато виробників світильників пропонують підбирати під свої цілі прилади, з опцією налаштування колірної температури. Інженери можуть підібрати оптимальне свічення та оптимізувати його в залежності від приміщення.

Споживач самостійно підбирає оптимальний для себе режим:

  1. Основне світло. Є найбільш яскравим із холодним тоном, стимулює до концентрації, налаштовує на продуктивний день.
  2. М'яке світло. Менш яскравий, теплий і трохи приглушений. Потрібний для розслаблення перед роботою.
  3. Комбіноване світло. Це яскраве освітлення, що нагадує денне. Встановлюється у місцях виконання повсякденних справ протягом дня.


Маркування та шкала температури

Шкала температури за Кельвіном наочно допомагає дізнатися, яке значення ЦТ відповідатиме кольору та випромінюванню. За допомогою шкали Кельвіна можна визначити, який освітлювальний прилад поєднуватиметься з приміщенням.

Значення ЦТ:

  1. 2500-3000К. Помаранчевий колір із теплими тонами для затишку.
  2. 3000-4000К. Звичайний жовтий колір, що підходить для квартирних будинків.
  3. 4000-5000К. Оптимальний показник денного світла.
  4. 5000-6500К. Потужні лампи, що не використовуються для житлових будинків. Переважно такі прилади встановлюються у фойє кінотеатрів, музеїв та театрів.

На упаковці освітлювального приладу виробник вказує всі необхідні для споживача характеристики. Найчастіше дублювання необхідної інформації відображається на цоколі лампочки. Поряд із показниками потужності та напруги можна знайти значення колірної температури.


Комбінування освітлювальних приладів

Не рекомендується використання двох приладів з різними показниками температури свічення. Також в одній люстрі небажано мати лампи холодного та теплого світла одночасно, а також здійснювати такий прийом при точковому підсвічуванні невеликої території чи приміщення.

Навіть наявні табу не означають, що комбінувати кольори не можна.

Експерти пропонують 4 явні комбінації, які ідеально гармоніюватимуть:

  • Якщо дві різні ЦТ будуть задіяні в окремій формі (домінуючому та акцентному світлі).
  • Встановлення точкового освітлення для різних цілей (наприклад, для акцентування уваги на предметі, підсвічування картини та інше).
  • Зонування світлом (прийом підходить для кухонь-студій, офісів відкритого типу). При цьому дуже важливо дотримуватися мінімального дотику променів сонця.
  • Комбінація теплих та холодних кольорів з універсальним освітленням.
  • Схеми освітлення. Такий тип потребує грамотної реалізації, а будь-який сценарій – автономний.
  • Прийом теплих та нейтральних тонів. Підходить для спалень, коли в кімнаті стандартне приглушене світло і є підсвічування столу або книжкової полиці.

Один із прикладів поєднання теплого та нейтрального тонів: основне світло походить від люстри на стелі, а його доповнює розвилка з нейтральною гамою, та створювана затишна та романтична атмосфера.

Висвітлення холодних тонів найчастіше використовується для підсвічування фотографій. Використовуючи такий дизайн у вітальні, два види освітлення не повинні перетинатися між собою. У разі облаштування приміщень під офіс або створення модного інтер'єру передбачає облік відтінку випромінювання приладів та підбір освітлення під потреби.

Коментарі
Схожі статті
21.07.2017
Раціональне освітлення на кухні: комфортно, красиво, довговічно
Раціональне освітлення на кухні: комфортно, красиво, довговічно
Топовим брендам з Кореї і Тайваню завжди було важко змагатися з китайськими виробниками. Настільки, що про смартфонах HTC вже майже ніхто не згадує, а LG все не може визначитися - скидати карти або потягнути на малих блайндах ще пару кіл. Samsung же ..
01.11.2021
Підключення світлодіодної стрічки самостійно, швидко, правильно
Підключення світлодіодної стрічки самостійно, швидко, правильно
Покрокова інструкція, зі схемами та ілюстраціями, по підключенню світлодіодних стрічок різних типів...
06.06.2016
Як обрати трекові світильники
Як обрати трекові світильники
Основним фактором, заради чого встановлюється трекові освітлення - акцентне світло, дізнайтесь основні критерії вибору ....
01.02.2020
Настільна лампа на струбцині: надійне кріплення, тривала робота
Настільна лампа на струбцині: надійне кріплення, тривала робота
Такий тип настільних світильників має ряд переваг, розглянемо їх та переглянемо відео по встановленню настільної лампи на струбцині до поверхні.....
11.03.2019
Правильне освітлення для спальні
Правильне освітлення для спальні
Освітлення у спальні повинне створювати атмосферу комфорту і бути рівномірним, світла повинно вистачати. Тому слід визначитися не лише з базовим освітленням, а й продумати торшери, бра, на столику біля ліжка світильник...
11.05.2017
Як вибрати промислові світильники
Як вибрати промислові світильники
Освітлення виробничих приміщень, складів, цехів, будівельних майданчиків, адміністративних будівель - одна з найважливіших умов для організації ефективного і безпечного робочого процесу. Рівень освітленості прямим чином впливає на працездатність, здо..
31.07.2023
Як вибрати точкові світильники
Як вибрати точкові світильники
Сучасні освітлювальні прилади надають власникам квартир і будинків можливість перетворити дизайн кімнати за допомогою однієї деталі. Особливою популярністю користуються світильники точкові..