Каталог товарів
Вам передзвонити?

Як розрахувати перетин кабелю, таблиця перетину по потужності

  1. Таблиця перетину кабелю по потужності і струму
  2. Які параметри необхідно врахувати для вибору правильного перетину кабелю
  3. Способи розрахунку перетину кабелів
  4. Розрахунок перетину по нагріванню
  5. Розрахунок перетину по допустимим втратам напруги
  6. Розрахунок перетину для однофазної і трифазної мережі
  7. Розрахунок струму однофазних навантажень
  8. Розрахунок струмів в трифазній мережі
  9. Який перетин кабелю вибрати в квартиру або приватний будинок

Вибираючи кабель, особливо важливо підібрати правильний перетин для надійної і безаварійної роботи електрообладнання. Для цього використовуються спеціальні таблиці вибору перетину кабелю, що враховують метал, з якого виготовлена струмопровідна жила, матеріал ізоляції і інші параметри.
 

Таблиця перетину кабелю по потужності і струму

Зазвичай для практичних потреб достатньо використовувати таблицю перетину кабелю, яка знаходиться в Правилах улаштування електроустановок в таблицях 1.3.4 і 1.3.5.

Також можна використовувати наступні таблиці.
Таблиця вибору перетину кабелю з мідною жилою (пвс, шввп, кг)

Для гнучкого шнуру та кабелю з мідною жилою (ПВС, ШВВП, КГ)



вибір перетину мідного кабелю (таблиця)

Для силового кабелю з мідною жилою (ВВГ)

 



таблиця перетину для силового алюмінієвого кабелю (аввг)

Для силового кабелю з алюмінієвою жилою (АВВГ)



У цих таблицях вказані необхідний перетин алюмінієвих і мідних кабелів для різних струмових навантажень. Тип ізоляції - гумова і вінілова, аналогічний більшості видів ізоляційних матеріалів.

Вибір проводиться за номінальним струмом навантаження. Якщо струм невідомий, то він обчислюється виходячи з потужності пристрою, кількості фаз і напруги мережі.
 

Які параметри необхідно врахувати для вибору правильного перетину кабелю

Для надійної роботи електроприладів при виборі кабелю по перетину враховуються різні чинники, основними з яких є наступні:

  • номінальний струм навантаження;
  • матеріал струмопровідної жили;
  • тип ізоляції;
  • спосіб прокладки;
  • довжина кабеля.

Перед тим, як розрахувати перетин кабелю, необхідно визначити ці параметри.
 

Способи розрахунку перетину кабелів

Є два способи визначення необхідного перетину кабелю. При розрахунку необхідно застосовувати обидва методи і використовувати більшу з отриманих величин.

Розрахунок перетину по нагріванню

Під час протікання електричного струму по кабелю він гріється. Допустима температура нагріву і перетин дроту залежать від типу ізоляції і способів прокладки. При недостатньому перерізі струмопровідної жили, вона нагрівається до неприпустимої температури, що може привести до руйнування ізоляції, короткого замикання та пожежі.

Микола Селезньов

Експерт інтернет магазину «РЕС.юа»

Зверніть увагу:

Для ретельного розрахунку необхідно використовувати спеціальні таблиці, програми або онлайн-калькулятори, але для більшості практичних завдань можна застосувати таблицю, яку можна знайти в ПУЭ, п. 1.3.10.

Розрахунок перетину по допустимим втратам напруги

Струмопровідна жила в проводі має опір і при проходженні по ній струму, відповідно до закону Ома, відбувається падіння напруги. Величина цього падіння зростає при зменшенні перетину кабелю і збільшенні його довжини.

При прокладанні кабелю великої довжини його перетин, необхідний для зменшення втрат, може багаторазово перевищувати величину, обрану по допустимому нагріву. Для розрахунку використовуються спеціальні формули, програми та онлайн-калькулятори.

Порада! При підключенні пристроїв, що працюють на зниженій напрузі, блок живлення розташовується якомога ближче до апарата.
 

Розрахунок перетину для однофазної і трифазної мережі

Вибір кабелю проводиться по струму навантаження, але якщо він невідомий, то виконується вибір перетину кабелю по потужності. Методи розрахунку різні для однофазних і трифазних навантажень.

Розрахунок струму однофазних навантажень

Для обчислення цього параметра необхідно розділити потужність пристрою на напругу мережі

I = P/U 

В однофазній мережі ~ 220В допускається використання спрощеної формули

I=4,5P

Розрахунок струмів в трифазній мережі

В трифазній мережі 380В є два види навантажень, струм яких обчислюється по-різному:

Електродвигуни. Для розрахунку необхідно врахувати ККД і cosφ, але допускається використання формули
I=2P
Обігрівачі. Ці установки розглядаються як три однофазних нагрівача, і застосовується формула
I=(P/3)/U=4,5(P/3)

Важливо! При підключенні електроплити, розрахунок проводиться по самому потужному нагрівачеві або двом, в залежності від схеми апарату.
 

Який перетин кабелю вибрати в квартиру або приватний будинок

При проектуванні електропроводки в квартирі або приватному будинку використовуються гнучкі мідні дроти ПВС або ШВВП. У цьому випадку допускається не виконувати розрахунок проводів, а використовувати стандартні перетину струмопровідних жил:

  1. Освітлення. Загальний кабель 1,5мм², підключення окремих світильників 0,5-1мм².
  2. Кімнатні розетки, кондиціонери і дрібна кухонна техніка. Загальний кабель 2,5 мм ², до окремих розеток 1,5мм².
  3. Посудомийні і пральні машини, електродуховки, бойлери. Це установки підвищеної потужності і розетка для кожного з цих пристроїв підключається окремим кабелем 1,5мм². При установці двох таких пристроїв поруч біля розеток монтується перехідна коробка з клемником, який підключається кабелем 2,5 мм ². При установці декількох потужних апаратів перетин спільного проведення вибирається за сумарним струмом цих установок.
  4. Нагрівачі проточної води. Пристрій для кухні потужністю 3кВт приєднується проводом 1,5мм², для ванної потужністю 5 кВт кабелем 2,5 мм ², що йде прямо з ввідного щитка.
  5. Електроплита. Двоконфорочна плита підключається кабелем 2,5 мм ², чотирихконфорочна в однофазній мережі приєднується проводом 4мм². В трифазній досить перетину 2,5 мм ².
  6. Електроопалення. Перетин загального кабелю визначається потужністю системи. При значній кількості нагрівачів і великої протяжності кабелю допускається установка послідовно декількох кабелів різного перетину. При наявності в будинку трифазної електропроводки доцільно електроконвектори та теплу підлогу в різних кімнатах підключити до різних фаз. Це дозволить зменшити перетин проводів живлення.

Знання того, як правильно розрахувати перетин кабелю, допоможе виконати монтаж електропроводки без залучення проектних організацій.

Коментарі
Схожі статті
10.07.2015
Як правильно вибрати кабель, як вибрати перетин кабелю по потужності
Як правильно вибрати кабель, як вибрати перетин кабелю по потужності
Без електрики в наш час просто неможливо уявити нормальне цивілізоване життя. Вона є джерелом світла, тепла, дає нам можливість спілкуватися на великих відстанях один від одного. Електричний струм приводить в дію найрізноманітніші агрегати та прилади..
20.05.2018
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Остерігайтеся підробок кабельно провідникової продукції Одескабель
Завод Одескабель почав свою діяльність у далекому 1949 році, і за цей час став безумовним лідером на ринках країн СНД. Велика розмаїтість продукції, яка виробляється відповідно до ГОСТу, дозволяє швидко виконувати електромонтажні роботи та бути впевн..
01.07.2022
Як вибрати кабель для щита
Як вибрати кабель для щита
На всіх енергетичних установках, включаючи житлові будинки та окремі апартаменти, є розподільний щиток. При його монтажі крім комутуючих приладів та захисних автоматів, потрібна спеціальна проводка, яка з'єднує елементи...
30.06.2023
Як зробити електричний подовжувач своїми руками
Як зробити електричний подовжувач своїми руками
Як же бути, коли раптом захотілося послухати музику у дворі, де взяти живлення? У будь-яких подібних ситуаціях виручить хороша переноска і навіть якщо раптом, під рукою її не виявилося, маючи невеликий бюджет і пару інструментів можна спорудити подов..
31.07.2023
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Рекомендації по вибору ізольованих гільз і наконечників та їх опресовуванню
Як правильно вибрати наконечник для кабелю або проводу, основні поради як і чим обтиснути кабельні наконечники...