Каталог товарів
Вам передзвонити?

Електробезпека у ванній кімнаті

  1. Зони віддаленості від води у ванній кімнаті
  2. Заземлювальна перемичка
  3. Вимикачі та розетки у ванній кімнаті

У ванній кімнаті, особливу увагу варто приділити електробезпеці. Неправильний монтаж та встановлення електричних розеток, вимикачів, або світильників може призвести до незворотних наслідків. Тому, при монтажі електричного обладнання слід дотримуватися наступних правил.

Ванна кімната поділяється на п'ять основних зон

Вологе приміщення ділиться на зони, віддаленості від води, для кожної з яких потрібна установка електроприладів з певним ступенем вологозахисту.

Зона 0 - це зона безпосереднього контакту з водою. Встановлення будь-яких електроприладів заборонена.

Зона 1 - встановлюють електроприлади класу захисту 3. На встановлений прилад не повинні потрапляти бризки води, під кутом до 60 градусів. Це електричні установки зі ступенем захисту IPX4, де Х - будь-яке число від 0 до 6.

Зона 2 - клас захисту приладів в приміщенні з підвищеною вологою допускається 2 або 3. Бризки води не повинні потрапляти на прилад під напрямком 60 градусів від вертикалі. Ступінь захисту такого устаткування дорівнює IPx3.

Зона 3 - Клас захисту 1, 2 і 3. Дозволяються прилади у яких є захист, від води яка потрапляє вертикально зверху, це прилади мірою важливо захисту, у яких Ipx1.

Зона 4 - Клас захисту 1, 2 і 3. Дозволяється встановлення всіх електричних пристроїв, які захищені УЗО на 30 мА.

Заземлювальна перемичка

У ванних кімнатах, зазвичай розташовані металеві установки, які не являються електроприладами, проте вони так само повинні мати заземлення. В 1, 2 і 3 зоні, які є найбільш небезпечними, заземлювальна перемичка однозначно необхідна. Всі металеві труби, ванна, та інші частини з металу, повинні мати провід вирівнювання потенціалів.

Микола Селезньов

Експерт Інтернет магазину «РЕС.юа»

Проводка обов'язково має бути укладена у спеціальний гофрований рукав. Всередині ванної кімнати заборонено використовувати розподільні коробки, з'єднувачі, скрутки та клемники для електричних робіт.

Вимикачі та розетки у ванній кімнаті

Монтаж вимикачів і розеток як правило проводиться в зоні 3 або 4. Розетки повинні бути з електрозахисту від IP44 до IP65. Це розетки з кришкою. Установка розеток, як і інших електричних приладів вимагає певних стандартів і правил.

В приміщенні рівень вологи в яких підвищений, розетки повинні бути з кришкою, особливо в зоні 1, 2, і 3.

Кришка надійно повинна захищати електричну розетку від попадання в неї бризок води та запобігати короткому замиканню. Провід, які з'єднані з розетками обов'язково повинні бути із захистом ПЗВ на 30 мА.

Якщо вам потрібно провести монтажні роботи по установці електроустаткування у ванній кімнаті, без відповідного досвіду цього робити не варто.

Щоб уникнути небажаних наслідків, найкращим рішенням буде звернутися до фахівців, які розбираються в цій справі.

Коментарі
Схожі статті
13.10.2020
Розетки та вимикачі серії RAIN Lezard - конструкція та підключення
Розетки та вимикачі серії RAIN Lezard - конструкція та підключення
Серія RAIN це розетки та вимикачі, які виготовлені з найкращих матеріалів, такі вироби прослужать не один десяток років.....
28.01.2016
4 методи захисту від перепадів напруги
4 методи захисту від перепадів напруги
Час від часу, у всіх траплялися скачки, перепади напруги в електромережі. Внаслідок цього, робота техніки у Вашому домі значно погіршується. Вирішити таку ситуацію можна використовуючи спеціальні пристрої які призначені стабілізувати напругу...
04.07.2022
Що робити, якщо в мережі низька напруга
Що робити, якщо в мережі низька напруга
Низька напруга в мережі – найчастіша проблема в будинку. 160-180 вольт - цього недостатньо для більшості побутових приладів та ламп. Навіть найпростіші лампи розжарювання не загоряться при надто низькій напрузі, а лише «відмітять» нитку розжарювання ..
17.07.2023
Розетки із захистом від дітей: корисні поради по електробезпеці в дитячій кімнаті
Розетки із захистом від дітей: корисні поради по електробезпеці в дитячій кімнаті
Розглянемо 4 простих правил електробезпеки в дитячій кімнаті: найголовніше - розетки в дитячій повинні бути надійно захищені. Існує декілька видів розеток із захистом від дітей...
28.07.2023
Розетки у ванній кімнаті
Розетки у ванній кімнаті
У наш час наявність розеток у ванній кімнаті не вважається розкішшю, а всього лише необхідністю. Пральні машини, електробритви, водонагрівачі, деякі види душових кабін і ванн вимагають підключення до електрики. Через високу вологість у ванній кімнаті..