Каталог товарів
Вам передзвонити?

Розташування розеток і вимикачів в квартирі

  1. Розетки і вимикачі в коридорі
  2. Розетки і вимикачі у вітальні і спальні
  3. На кухні
  4. Рекомендації під час проектування електрозабезпечення кухні
  5. Розетки і вимикачі в ванні

Розміщення розеток і вимикачів в квартирі має відповідати стандартам, крім того потрібно забезпечити зручність для користувачів. Необхідно наперед прогнозувати і передбачати місця в стіні для електроприладів.

Згідно євро стандарту, який на даний момент набагато зручніший ніж норми СРСР, вимикачі і/або розетки розташовуються зі сторони дверної ручки на відстані не менше 10 см від дверного отвору, висота установки - 0.8-0.9 м (якщо опустити руку вниз, то зручно дістати). В залежності від типу приміщення існують рекомендації для зручного розташування розеток та вимикачів.


Розетки і вимикачі в коридорі

Коридор є першим приміщенням, куди входить людина. Потрібно передбачити не менше 2 розеток для дзвінка та для пилососа. Перша зазвичай розташовується над дверима, а інша на висоті 30 см біля вхідних дверей. Іноді можна передбачити ще додаткову розетку для сушарок або датчиків теплої підлоги. Але, як показує практика, в більшості випадків досить і двох.

розетки та вимикачі у коридорі


Розетки і вимикачі у вітальні і спальні

Дуже корисно перед встановленням монтажних коробок під розетки та вимикачі буквально промальовувати розташування меблів, джерел світла та інших електроприладів, які будуть постійно або тимчасово підключатися до електричної мережі. Ще краще, якщо Ви будете знати розміри та габарити меблів. Це потрібно, щоб монтажні коробки гармонійно вписалися в інтер'єр, були зручно розташовані і в достатній кількості. У дитячій спальні потрібно встановлювати розетки із захисними шторками на висоті, до якої дитина не зможе дістатися.

вимикачі і розетки в спальні

Не потрібно намагатись, при установці вимикачів для багаторівневого і різнопланового світла, використовувати великі панелі. Набагато акуратніше приміщення виглядає якщо розетки сховані і немає великих пультів для включення/вимикання. Рекомендована кількість не більше 4-х штук на одній панелі.

Кількість вимикачів, перемикачів і регуляторів має бути достатньою, але мінімальною для комфортного перебування людей в приміщенні. Як відмічено вище, згідно євро стандарту висота розміщення становить 80-90 см, хоча в залежності від специфіки, це значення може коливатися.

Під час планування розташування розеток у вітальні необхідно врахувати розташування всіх електричних приладів, окремо розташованих світильників, а також не забути кілька розеток зі зручним доступом для пилососа, телефону, ноутбука (біля дверей, дивана, вікна, столу).

  • Якщо є або планується телевізор у вітальні або спальні, тоді розетка та підведення антени повинні розташовуватися за телевізором, що б не захаращувати вид приміщення.
  • Аудіо та відео техніка часто розташовується на полицях, тому розетки можна розташовувати за меблями, але разом з тим, щоб було зручно підключати техніку. Іноді можна зробити вивід кабелю зі стіни.
  • Якщо передбачаються торшери, тоді розетки повинні розташовуватися поблизу від них, також потрібно забезпечити мінімальну кількість проводів на підлозі та на стінах. Допускається виконувати прокладання проводки в лотках, коробах.
  • Якщо є елементи освітлення в центральній частині кімнати або далеко від стін, то розетку для них потрібно робити в підлозі, або в безпосередній близькості від торшера або настільної лампи.

Продумайте які побутові прилади, і де, будуть використовуватися. Дуже часто забувають про техніку, яка може працювати в залежності від сезону - електричні каміни, кондиціонери, зволожувачі повітря, а також додаткові побутові прилади, спортивна техніка, та інші, які будуть в подальшому використовуватися.

Зараз багато хто почав встановлювати теплі підлоги, для яких потрібен спеціальний терморегулятор. Передбачте монтажну коробку і для нього в непомітному зручному місці.


На кухні

Якщо з вимикачами, все більш-менш однозначно, то на кухні багато розеток не буває. Різноманітність кухонної техніки: електрочайники, мікрохвильовка, холодильник, витяжка, посудомийна машина, духова шафа, електрична плита, міксери, мультиварки, тостери, грилі та інше, повинні комфортно розташовуватися і підключатися без пересування по кухні та стільниці. Залежно від висоти меблів, в кухонних приміщеннях розетки знаходяться на висоті 1.3 м від підлоги. Також потрібно дотримуватись вимозі ПУЕ: відстань від розеток до газопроводів повинна бути не менше 0,5 м.

розетка+вимикач для кухні

Сучасна кухня обладнана безліччю великих стаціонарних та переносних дрібних приладів. Часто там є телевізор, зональне освітлення, система теплої підлоги і т.п. Під час проектування електропроводки необхідно повністю промальовувати схему меблів і розташування електроприладів. Врахувати перспективу поповнення або зміни габаритів техніки.


Існує кілька рекомендацій під час проектування електрозабезпечення кухні.

  • Для вбудованої техніки рекомендується встановити розетки за стінками тумбочок або шаф так, щоб кабеліь вільно діставали, але разом з тим не складався в кільця, необхідно випиляти їх задні стінки. Не можна розташовувати розетки прямо за вбудованими кухонними електроприладами, краще зрушити їх в бік сусідньої тумбочки. Висота установки розеток в тумбочках повинна бути 30-60 см від рівня підлоги, тоді завжди буде доступ до них.
  • Для витяжки монтаж потрібно виконати на висоті 50-60 мм від верхньої поверхні шаф, відстань від середини витяжки до розетки повинна бути більше 20 см. Необхідно перевірити чи розетку не закриває вентиляційний повітропровід.
  • Ступінь захисту розеток усередині тумби де є мийка не менше ніж IP44
  • Над стільницею для підключення дрібних електроприладів висота розташування становить зазвичай 10-30 см від робочої поверхні для зручності використання кабелю. Заборонено встановлювати розетки і вимикачі за мийкою і плитою. Якщо у вас передбачається використання електричної плити, тоді вимоги до розетки вищі. Розрахунковий струм складає 25 А і вона виконана з негорючих полімерних матеріалів. Часто розетка та вилка продаються в комплекті. Іноді можна підключати навіть без них, а безпосередньо через клеми. Всі інші розетки повинні бути із заземлюючим контактом і розраховані на мінімальний струм 15 А.


Розетки і вимикачі в ванні

Ванна або душова відноситься до приміщень в підвищеною вологістю, тобто з більш агресивним середовищем. З електроприладів там стоїть найчастіше пральна машина, розетки для бритви та фену. Не можна монтувати розетки безпосередньо в душових кабінах.

розетки та вимикачі у ваній кімнаті

Микола Селезньов

Експерт інтернет магазину «РЕС.юа»

Зверніть увагу:

По можливості потрібно мінімізувати кількість розеток у ванній, а вимикачі зовсім винести в коридор для забезпечення безпеки та недопущення окислення контактів. Згідно з вимогами ПУЕ заборонено розташування розеток менше ніж 60 см від самої ванної, душової кабіни.

Згідно вимог ПУЕ (Правила улаштування електроустановок) заборонено розташування розеток ближче 60 см від ванни, душової кабіни.

Крім того, є спеціальні вимоги до наявності пристрою захисного відключення для таких розеток. Ступінь захисту не нижче ip 44. В підрозетниках потрібно передбачити (вимога ПУЕ 7 (1.7.144) нерозривне під'єднання захисного провідника PE (земля) за допомогою відгалуження (варіння, опресовування, пружинні клеми і ін.)

В інтернет магазині RES.UA ви знайдете великий вибір розеток та вимикачів для вашої оселі. В асортименті магазину представлені вироби популярних виробників: Viko, Lezard, Schneider Electric. Також в каталозі ви знайдете бюджетні варіанти (Аско Укрем, Lemanso, УТОС) та ексклюзивні вироби в старовинному стилі від виробника Fontini та сенсорна інсталяція Livolo для розумного будинку. Якщо при виборі товару вам знадобиться професійна допомога, замовляйте безкоштовний зворотній дзвінок і наші менеджери допоможуть вам у рішенні будь якого питання.


Коментарі
Схожі статті
17.02.2016
Як вибрати розетки та вимикачі
Як вибрати розетки та вимикачі
У сучасному світі кожна людида щодня користується електричними розетками та вимикачами. Тому потрібно знати, як правильно вибрати вимикачі та розетки, які підійдуть згідно того самого критерію, який Вам потрібен. Про це йтиметься в цій статті...
17.07.2023
Розетки із захистом від дітей: корисні поради по електробезпеці в дитячій кімнаті
Розетки із захистом від дітей: корисні поради по електробезпеці в дитячій кімнаті
Розглянемо 4 простих правил електробезпеки в дитячій кімнаті: найголовніше - розетки в дитячій повинні бути надійно захищені. Існує декілька видів розеток із захистом від дітей...
28.07.2023
Розетки у ванній кімнаті
Розетки у ванній кімнаті
У наш час наявність розеток у ванній кімнаті не вважається розкішшю, а всього лише необхідністю. Пральні машини, електробритви, водонагрівачі, деякі види душових кабін і ванн вимагають підключення до електрики. Через високу вологість у ванній кімнаті..
31.07.2023
Розетки та вимикачі: вибір по виробникам
Розетки та вимикачі: вибір по виробникам
Напевно, багато хто задаэться питанням про те, як же правильно обрати розетки та вимикачі, на що звернути увагу, а що має насторожити. Адже ні для кого не секрет, що неправильний вибір таких важливих приладів може не тільки зіпсувати інтер'єр, але та..